Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Клуб “Плетеница” с инициатива за повече доброволни кръводарители

  16.02.2020 15:05
Клуб “Плетеница” с инициатива за повече доброволни кръводарители

Благородният акт на кръводаряване обедини танцьорите от великотърновския Клуб "Плетеница", които в неделя направиха спектакъл в двора на областната болница, заявявайки подкрепа си в каузата за повече доброволни кръводарители.

Инициативата е на 35 - годишния Мартин Алханас, който е един от редовните кръводарители в Отделението по трансфузионна хематология. Точно днес се навършват 10 години от както за първи път дарил кръв, като от тогава до сега е помагал за спасяването на живот 18 пъти.

"Дарявам два пъти в годината. Това ми носи дълбоко лично удовлетворение. Днес се навършват точно десет години от първото кръводаряване и реших да го отбележа с мои приятели от Клуб "Плетеница", да потанцуваме малко и да зарадваме пациентите и персонала на болницата. ", разказва Мартин.

От началото на 2020 година до момента над 400 души са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематалогия. Нужда от кръводарители от всички кръвни групи има непрекъснато, тъй като само така може да се поддържа необходимият резерв, с който всяка болница трябва да разполага. Кръводарител може да бъде всеки клинично здрав човек, навършил пълнолетие.


Ключови думи
клуб "Плетеница" доброволни кръводарители
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати