Други

Водосвет за здраве и плодородие бе отслужен край Свищов за Трифон Зарезан

  19:56, 14 Feb 20
Водосвет за здраве и плодородие бе отслужен край Свищов за Трифон Зарезан

Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Евгени в местността Совата край Свищов за Трифон Зарезан. Празникът по традиция бе организиран от „Винпром Свищов“, а специален гост на събитието бе кметът на крайдунавската община Генчо Генчев.
Той припомни, че Свищов и регионът имат дълбоки традиции във винопроизводството още от древността. Освен това изрази радостта си от факта, че и днес има хора, които ги продължават и прославят името на града с доброто си вино не само у нас, но и в чужбина.
„Пожелавам Ви Бог да закриля лозята, да ги пази от всякакви болести и беди. Предизвикателствата на природата са непредвидими, но мисля, че и през тази година ще успеете да се справите с трудностите, както сте го правили винаги до сега. От мое име и от името на общинското ръководство аз искам да Ви благодаря за доброто партньорство, което имаме от години насам и се надявам то да продължи и за напред“, каза още Генчев.
След традиционния водосвет за здраве и плодородие бе коронясан и царят на лозята за настоящата година, след което последва и самото им зарязване.
Изпълнителният директор на Винпром Свищов Владимир Георгиев поздрави с празника присъстващите гости и благодари за всеотдайния труд на своите служители. Георгиев подчерта, че въпреки трудната година, е доволен от постигнатите резултати и пожела следващите 11 месеца да са още по-успешни.
В церемонията се включиха и други представители на местната власт, сред които зам.-кметът Бедри Алиев и директорът на дирекция "Култура и културно наследство Росен Маринов.
По време на тържествената церемония реанакторите от Първи италийски легион направи историческа възстановка на римския вариант по зарязване на лозята.

 


Ключови думи
Винпром Свищов