Сряда, 05 Oct 2022
            
Светски

За древногръцките брачни ритуали научиха по забавен начин учениците от Хуманитарната гимназия в Деня на влюбените

  14.02.2020 16:53
За древногръцките брачни ритуали научиха по забавен начин учениците от Хуманитарната гимназия в Деня на влюбените

Часове преди личните си празници, днес учениците от VIII, X и XI класове на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” с много чувство за хумор отбелязаха трите празника – Деня на влюбените, Трифон Зарезан и Международния ден на гръцкия език, който бе на 9-ти февруари. Организатори бяха участниците в клубовете по гръцки език „Аристотелис” и по Етнология „Доц. д-р Николай Колев”  в училището.

В началото младежката аудитория научи от водещите любопитни факти за брачните ритуали в древна Елада. А после в сценка любители-артисти от гимназия показаха как в състезание и с измама богът на виното Дионисий взел за жена Андромаха от баща й Патрокъл. Скечът предизвика много смях и приповдигна с още няколко градуса веселото настроение. Последва кръстословица, решавана от всички дружно на момента, а думичките, които се попълваха на дъската, показаха колко много сме заели от гръцкия език, например - наименованията на науките. Отговорилият вярно получи за подарък сладкиш и сърчице. На тържеството бяха обявени и победителите от конкурсите за най-хубави „валентинка” и любовно стихотворение.

В коридора на гимназията учениците бяха подредили и благотворителен базар, а средствата отиват за оборудване на кабинета по биология и химия.

Ана Райковска

    


Ключови думи
Дионисий Андромаха Деня на влюбените
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати