Петък, 07 Oct 2022
            
Общество

С ритуал и молитва към Бога в Килифарево бе отбелязан Трифон Зарезан

  14.02.2020 14:12
С ритуал и молитва към Бога в Килифарево бе отбелязан Трифон Зарезан

С традиционния ритуал по зарязване на лозето и с молитва към Бога в Килифарево бе отбелязан големият български празник Трифон Зарезан. Много местни жители и гости на градчето си пожелаха годината да е здрава и успешна, лозите да са плодородни и да дадат много грозде.
Празникът започна с шествие, провело се от централния площад „България” до Историческия музей, в чийто двор бе отслужен благослов. След молитвата лозовите клонки подрязаха заместник-кметът на община В. Търново проф. Георги Камарашев, кметът на Килифарево Димитър Събев, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и др.  
„Трифон Зарезан е един от нашите хубави български празници, дълбоко свързан с традициите и обичаи, а и символ на българщината. Нека уважаваме, пазим и предаваме нематериалното богатство, завещано от предците ни. Честит да бъде празникът на всички“, написа в социалните мрежи кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той поздрави и археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и почитащите Деня на влюбените.


Ключови думи
Зарезан Килифарево
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати