Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Художничка възражда средиземноморска техника за рисуване с вино

  14.02.2020 10:17
Художничка възражда средиземноморска техника за рисуване с вино

Виното не само вдъхновява, но може да се използва и за изразяване. Тръпката усетиха ценители на напитката и на изкуството, събрали се броени дни преди Трифон Зарезан и Деня на влюбените в магазина за вино и дегустации „Vino Veritas“ във Велико Търново. Техен гид в запознаването с техниката винорел бе художничката Лилия Николова, а цялостната атмосфера за арт преживяването създадоха собственичките на магазина Марта Павлова и Миглена Данова.
През 2002 г. Лилия Николова завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, после и магистратура по иконопис в същия университет. Смущава се да говори за себе си, но с лекота разказва за винорела.
Техниката идва от Средиземноморието. Позабравена е, което я прави истинско предизвикателство. В университетите се споменава бегло. Привлече ме най-вече с нежността на тоновете, които се получават с виното, обяснява Лилия.
Рисуването с вино е бавен и труден процес. Труден, защото тук нямаш право на грешки. Само капка да капнеш не където и както трябва, не можеш да коригираш, трябва да започнеш отначало. Багрилата за винорела зависят от ципата на гроздето – колкото по-дълго престояват те в обработката на виното, толкова по-наситен е цветът му. Някои от художниците, които използват техниката винорел, изваряват виното до по-гъста консистенция. После тази консистенция може да се разреди с друго вино или с вода за получаването на различни тонове. Резонно тоновете са във виолетово-лилавата гама и донякъде в кафявата. Най-благодатно за рисуване е мерлото.
Винорелът се променя с времето, също като виното, докато стои в бъчвата. За да бъдат по-устойчиви цветовете, изображенията могат да бъдат „запечатани“ с техники като при акварела. Всъщност и винорелът, и акварелът имат своя светоустойчивост. Затова най-важното за запазването на картините е да не се излагат на светлина.
Това важи и за картини, рисувани с кафе или куркума. Защото Лилия Николова използва и тези два материала. Започнала е с кафето.
И тук тоновете стават неподражаеми, не могат да бъдат постигнати с обикновени бои, обяснява Лилия. Допълва, че за рисуване става и нес кафето. Принципът е горе-долу същият – кафето се сварява по-гъсто и после се разрежда, куркумата се разтваря във вода. Допълнителен ефект при рисуването с трите – с вино, кафе и куркума, придава и хартията, върху която се нанасят изображенията, нейната грапавост, дебелина...
Творчеството на Лилия Николова не се изчерпва само с рисуването с по-нестандартните багрила. Тя работи акварел, акрил, графика, икони... Прави и бижута от кожа, които са на пазара под марката „Johny&Lily-HANDMADES“. Джони е мъжът й, с който майсторят също чанти, колани... Двамата участват в различни изложения, а във Велико Търново едно от местата, на които могат да бъдат намерени „Johny&Lily-HANDMADES“, е хотел „Болярски“.
Домакините от „Vino Veritas“ пък дават още една идея за посрещането на 14 февруари. Марта и Миглена залагат на джаз, френски вина и шоколад. Те, гарнирани с гласа на Кристина Бойлова, съпроводен от пианото на съпруга й Аспарух, ще наситят атмосферата с любов. Началото е в 19.30 ч., желателно е да направите резервацията си своевременно.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Лилия Николова винорел
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати