Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Стотици станаха част от магията на Зарезанската вечеринка в Сухиндол

  13.02.2020 21:13
Стотици станаха част от магията на Зарезанската вечеринка в Сухиндол

Много настроение, песни и танци предложи тазгодишната Зарезанска вечеринка в Сухиндол. Водещ на традиционното мероприятие беше Ники Априлов, който в своя стил успя да спечели публиката, а с поздрав към всички се обърна кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев.
„Много съм щастлив, че тази вечер отново се виждаме. Щастлив съм, защото традициите, миналото, настоящето и бъдещето е в ръцете на такива хора като вас. Които продължават да спазват тази традиция тук по нашите земи да се прави хубаво вино. Както казват павликенчаните, че сухиндолци чак от Америка се връщат за Трифон Зарезан. И това е вярно. Тук има много хора, които са дошли от далеч. Ние смятаме, че празникът е от нас за нас. Всички ние сме този празник, всички ние сме тази традиция. Благодаря на всички. 14-ти февруари е свят ден за нас. Така е било и така ще бъде“, обърна се към всички инж. Пламен Чернев.
Кметът на Сухиндол връчи и шест парични награди на изявените участници в Сухиндолското шествие от миналата година. Поощрителни призове получиха Групата на „Борола“, Групата на Любомир Медникаров и Групата на Ради Отчев. Третото място беше отредено за „Шарени мъниста“, втората награда стана притежание на Групата на Калоян Чолаков, а първото място спечели „Росна Китка“.
Награда по време на Зарезанската вечеринка получи и инж. Пламен Чернев. Почетният гражданин и директор на Международния кинофестивал „Славянска приказка“ Елена Табанова-Димитрова му връчи специален диплом. Академията за филми, телевизия и интернет комуникации в Русия е наградила инж. Пламен Чернев за неговия принос в развитието на международните отношения и връзките между България и Русия в сферата на културата, изкуството и кинематографията. Като инж. Чернев е удостоен със званието „почетен професор“ и „доктор хонорис кауза“
Поздравителен адрес по случай празника беше получен от държавния глава  Румен Радев, който миналата година беше гост на тържествата по повод Трифон Зарезан, а програмата на вечеринката продължи с изпълненията на местните състави.
Първи на сцената излязоха децата от ДГ „Соня“, които заслужиха аплодисментите на публиката. Смесеният хор към НЧ „Трезвеност 1970“ с ръководител Александър Михайлов изпълниха обичаните песни „Сън сънувал Бай Иван“ и „Хей, другари, хей, винари“. Градуса на настроението беше повдигнат и от Танцова група „Гъмзовяни“ при НЧ  „Трезвеност 1870“ с ръководител Теодора Костова, които представиха Дайчово и Варненско хоро. След тях на сцената излязоха децата от „Шарени мъниста“, които изпълниха „Засвирили се Дойно ле“ и „Мятало Ленче ябълки“. Те представиха и специален хумористичен скеч, посветен на празника Трифон Зарезан. Пъстрата програма продължи с изпълнение на „Малките сухиндолци“ с ръководител Гергана Димитрова, които представиха „Черкезко“, „Петрунино хоро“, „Главинишка копаница“, „Купонджийско хоро“, „Ръка“ и „Малешевско хоро“. Вокална група при НЧ „Трезвеност 1870“ с ръководител Милчо Маринов представи четири обичани песни. Нигяр Абилева изпълни „Трифон Зарезан“, Иван Лилов изпя „Наздравица“, а Митка Узунова представи „Празник е сега“. Иван Лилов и Нигяр Абилева получиха аплодисментите на публиката за песента „Днес е празник Трифонден“.
Смесеният хор към НЧ „Трезвеност 1970“ изпълни и емблематичната за Сухиндол песен  „Другари“, която по традиция се пее от всички хора в залата.
Програмата продължи с впечатляващото изпълнение на дует „Аморе“, които представиха популярни български песни и собствен репертоар, а Зарезанската вечеринка завърши с празнична заря.

 


Ключови думи
Сухиндол вечеринка Пламен Чернев Ники Априлов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати