Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Община Свищов адекватно отговори на усложнената зимна обстановка

  13.02.2020 11:50
Община Свищов адекватно отговори на усложнената зимна обстановка

Кметът на Свищов Генчо Генчев благодари чрез медиите на всички участници в процеса за справяне с усложнената зимна обстановка в края на миналата седмица. „Смятам, че Община Свищов адекватно отговори на очакванията на нашите съграждани.“, каза той и уточни: „Денонощно работиха 9 специализирани машини и ситуацията на територията на град Свищов  и населените места беше овладяна. Още преди обилния снеговалеж бяхме провели среща с Районното управление на полицията, с РСПБЗН, с местния ръководител на електроразпределителното дружество Антон Антонов и началника на Район Свищов към ВиК „Йовковци“ Румен Линев, с които начертахме ясни и точни правила как да действаме при кризисна ситуация и мисля, че това показа изключително добър ефект относно организацията на почистването и организацията на отстраняване на авариите, които на бяха никак малко.“
По време на обилния снеговалеж много от населените места в общината останаха без ток повече от 48 часа. Имаше паднали много големи довеждащи електропроводи, изпокъсани жици и това създаде изключително много затруднения както по отношение на електрозахранването, така и след това – във водоподаването, заради спирането на помпите в населените места. „С изключение на две населени места, всички останали помпи минаха на авариен режим и продължиха своята работа, след като бяха захранени чрез наличните аварийни агрегати. Изцяло си координирахме действията с ЕНЕРГО-ПРО и съдействахме на енергоразпределителното дружество с един челен товарач и един високо проходим трактор с гребло, които проправяха пътя към местата, където имаше налична авария“, обясни кметът на Свищов. „Най-тежка беше ситуацията в Ореш, където токът беше пуснат на третия ден и в селата Българско сливово, Драгомирово, Овча могила и Морава, където електрозахранването беше възстановено на втория ден.“, допълни още той.
Генчо Генчев сподели, че Общината е имала много добра координация с Областното пътно управление и фирмата, поддържаща републиканския участък. Въпреки навяванията и обилния снеговалеж на двата критични участъка при с. Козловец и с. Совата, за по-малко от 6 часа пътят е бил отворен и е имало възможност за преминаване на леки автомобили при зимни условия. По двата лота са били организирани общо 5 броя машини, с които своевременно е изчистен пътят и не е позволено затварянето му за дълго време.
През нощта на обилния снеговалеж е помогнато на общо 14 автомобила с пътници и на 25 човека е оказана помощ при извеждането им от труднопроходимите пътища на територията на селата Козловец и Совата. В Совата положението е било най-критично, тъй като там е бил заседнал пътнически автобус и 4 автомобила, но своевременно е оказана помощ на всички.
С МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е била създадена необходимата организация и лечебното заведение е имало готовност в едно от свободните отделения да приема бедстващи и пострадали хора при такива ситуации. Всички хора, които са били на хемодиализа са пристигнали навреме в болничното заведение. Кметът уточни, че адекватната реакция на усложнената зимна обстановка е благодарение на добрата координация на общинското ръководство и всички служби, които са се включили и от които е зависело това.
„В град Свищов заедно със РСПБЗН отстранявахме паднали дървета, оказаха ни съдействие и органите на Полицията, които обезопасяваха местата, където беше необходимо временно затваряне на пътните участъци, за да можем хубаво да почистим. Тук е мястото да благодаря на ръководителя на електроразпределителното дружество на местно ниво Антон Антонов и трите екипа, които работиха повече от 72 часа на терен, за да могат да възстановят ел. захранването. Благодаря и на служителите на ОП „Чистота Свищов“,  и на земеделските кооперации в с. Царевец – в лицето на Ганчо Ламбев, в с. Ореш – Иван Караджов и в с. Хаджидимитрово – Бисер Борисов, които за пореден път показаха съпричастност към усложнената обстановка на територията на община Свищов. Искам да благодаря за изключителното съдействие от страна на водачите на МПС-та и на търговците. Тази година те старателно почистиха снега пред жилищата си и пред търговските си обекти, паркираха така, че да не пречат на работата на почистващите машини, като по този начин улесняваха и съдействаха за бързото справяне със снежната обстановка. Процесът на почистване е взаимен и се убедихме, че когато с общи усилия си помагаме, добрият резултат е налице.“, каза в заключение кметът на Свищов.


Ключови думи
Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати