Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Първа среща на сухиндолското вино и еленския бут предстои на 14-ти февруари

  12.02.2020 13:42
Първа среща на сухиндолското вино и еленския бут предстои на 14-ти февруари

Богатата програма на Община Сухиндол във връзка с Трифон Зарезан вече започна. Празникът ще се отбележи организирано за 155-ти път, като всички жители и гости могат да очакват изненади и много настроение.
Утре ще се проведат две от знаковите събития в празничната програма, а именно търкалянето на бурета и традиционната Зарезанска вечеринка. На сцената в читалището ще излязат местни състави, като гост изпълнители тази година ще бъдат талантите от дует „Аморе“. Водещ на вечеринката ще бъде Ники Априлов.
В самия празничен ден църковната служба ще започне още в 9 часа. По традиция ще бъде зарязана църковната асма. В 11 часа духовата музика ще поведе шествието към местността „Димчански завои“, където ще бъдат зарязани лозите.
„След това се събираме по традиция в местността „Върбака“, където още преди 150 години са се събирали сухиндолци. Покрай река Росица, защото това е най-плодородното място в нашата община, там са били зеленчукови и овощни градини. Днес има 3000 декара лозя, които се обработват. Има много собственици, които си възстановяват наследствените лозя“, сподели кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев.
Именно на върбака се провежда и традиционното мъжко хоро. Танцът е уникален и носи името „Как се чука чер пипер“. Следва традиционното шествие, където всяка група представя своя програма и скеч.
Новото тази година е, че уникалното сухиндолско вино и вкусния еленски бут ще се срещнат за пръв път. Шатра за 250 души ще даде възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до невероятните вкусове.
„Колегите от Елена приеха тази покана. Ще направят щанд техните производители, нашите винопроизводители също. Ще има голяма шатра, за да могат хората да опитат и от виното, и от бута“, сподели инж. Пламен Чернев.

 


Ключови думи
Сухиндол Пламен Чернев еленски бут вино
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати