Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Приеха Бюджет 2020 на Велико Търново

  11.02.2020 20:29
Приеха Бюджет 2020 на Велико Търново

С 26 гласа „за”, двама „въздържали се” и отрицателен вот на общинските съветници от „БСП за България, АБВ, Движение 21” и на Калоян Янков от ДБО, Общинският съвет прие Бюджет 2020 на Велико Търново на извънредната сесия тази вечер.

Рекорден е бюджетът на старата столица тази година, който бе представен пред местните парламентаристи от кмета Даниел Панов. Той е в размер на 96,6 млн. лв., като инвестиционната програма е 36, 6 млн. 80 % от нея ще бъдат похарчени за инфраструктурни проекти. „Бюджет 2020 е реален и изцяло възможен, създаден на базата на консервативния модел на планиране. Основан е на няколко модела: да харчим толкова, колкото сме изкарали, да увеличаваме прихода и приходната база с нови приходоизточници, да оптимизираме разходите”, заяви г-н Панов. Кметът го определи още като „Бюджет на развитието”.

500 000 лв. ще получат населените места от Общината по програма „Местни инициативи”. 4,5 млн. лв. повече са заделени за образование, 4,7 млн. лева – за здравеопазване.

Между общественото обсъждане и днешната сесия постъпиха предложения от всички политически групи. Общинската съветничка Елена Чамуркова от „Демократична България Обединение” поиска двойно увеличение на средствата за масов спорт в общината – от 33 на 66 хил. лв. и почасово отдаване отдаване на спортните съоръжения в училищата. Особено първата част на предложението срещна одобрение от общинската администрация, но поради нуждата от прецизиране и финансова обосновка Елена Чамуркова го оттегли. Вероятно то отново ще бъде внесено на следваща сесия за гласуване.

Повече дебати предизвикаха предложението на „БСП за България, АБВ и Движение 21” новородените в община Велико Търново да получават ваучер за 250 лв. Другата им идея е да се създаде публично-частен фонд за подпомагане на лечението и рехабилитацията на хронични и тежки заболявания на деца до 18-годишна възраст. С аргумента, изтъкнат от Росен Иванов от ГЕРБ, че даването на еднократна помощ не е функция на общината, предложението бе отхвърлено. От „Алтернатива на гражданите” излезе сходно предложение – 500 лв. от бюджета на Общината да получава всяка майка, която роди в АГ отделението на Великотърновската болница, но е със завършено средно образование, има поне три години постоянен адрес в старата столица и няма задължения към местната хазна. Общинският съветник Тодор Тодоров изтъкна, че тази помощ ще е знак към младите хора. В крайна сметка и това предложение бе оттеглено докато се състави наредба, която да уточнява кои лица могат да получават еднократна помощ.  

Отхвърлено бе и предложението на Петко Тюфекчиев от БСП, постъпило два часа преди сесията на местния парламент, да се отпуснат 55 хиляди лева за довършване на храма „Възкресение Христово” на Руските гробища.

Очаквайте подробности около финансовите параметри на бюджета.

Ана Райковска


Ключови думи
бюджет 2020 Велико търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати