Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

Два нови фестивала през 2020 г. обогатяват културния календар на Велико Търново

  09.02.2020 12:39
Два нови фестивала през 2020 г. обогатяват културния календар на Велико Търново

Два музикални фестивала през 2020 г., организирани от Европейската асоциация на фолклорните фестивали с президент Калоян Николов, добавят нови акценти в културния календар на Велико Търново.
На 14 май, в първия ден на Старопланинския фестивал „Балкан Фолк”, в нов, отделен фестивал ще се обособят групите за стари градски пресни, патриотични и туристически песни. Той ще се казва „Песен за душата” и тази година ще бъде първото му издание. Мястото все още се уточнява, като вариантите са или Летният театър, или МДТ „Константин Кисимов”. Очаква се около 40 групи да вземат участие. Този фестивал е свързан и с 20-годишнината от първото издание на телевизионното предаване „Песен за душата” на Еврофолк ТВ. „Преценихме, че е време да направим един специален фестивал. За 20 години има 960 предавания в ефир и това е добър повод за едно ново начинание. Ще видим какъв ще бъде интересът. Предполагам, че през следващата година ще имаме и международно участие в него”, каза за в. „Кореспондент” организаторът Калоян Николов.
От 24 до 26 октомври, когато на Димитровден се чества светеца - покровител на Велико Търново, ще има още един нов фестивал – за църковни песнопения. Сцени за изява на хоровете ще бъдат трите знакови църкви – „Св. Димитър”, „Св. 40 мъченици” и Патриаршията на Царевец. Обещанието е за хубава програма за любителите на тази музика.
 Уточнени са и датите на 24-то издание на Старопланинския фестивал „Балкан Фолк” през 2020 г. Той ще се проведе от 14 до 18 май във Велико Търново. Интересът към него продължава да е не само от състави от страната, но и от чужбина. 8 държави вече са подали заявки, но системата е отворена за подаването им, затова Калоян Николов е убеден, че техният брой ще нарасне още. Едновременно със Старопланинския събор „Балкан Фолк” в старата столица ще се проведе и Единадесетият национален шампионат „Евро фолк 2020” и Петото издание на Световната купа по фолклор.
Всички тези фолклорни форуми са под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ), създадена във Велико Търново от Илиян Николов през 2007 г., а неговият син Калоян Николов продължава делото му. Асоциацията е най-голямата на Европейския континент и в нея в момента  членуват над 480 фестивала в света с над 2000 колективни члена.
От 2016 г. ЕАФФ е акредитирана асоциация към Конвенцията за нематериално културно наследство към ЮНЕСКО от 2003 г. През 2018 г. Калоян Николов е избран за член на УС на ICH NGO Форум – организация „шапка” на всички неправителствени организации (над 300), акредитирани към Конвенцията. Той отговаря за Източна Европа – 26 страни, включително Русия.
В края на декември 2019 г., на проведеното 14-то Общо събрание на Конвенцията в Богота, Колумбия, Калоян Николов е преизбран да отговаря през следващите две години за източноевропейските страни. А ЕАФФ е избраната акредитирана неправителствена организация в Оценителното тяло в списъка на нематериално културно наследство и списъка на елементи, нуждаещи се от спешна защита. Неин експерт - чл.кор. проф. Мила Сантова, ще представлява Асоциацията в този орган. В Оценителното тяло членуват 6 експерти на държавно ниво и 6 от НПО-та, избрани на регионален принцип. Изборът на проф. Мила Сантова Калоян Николов оценява като голяма чест не само за Европейската асоциация на фолклорните фестивали, но и за България.
Ана Райковска


Ключови думи
Калоян Николов Евро фолк
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати