Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Живот между България, Гърция и Италия - три култури оформят гражданина на света Йордан Станев

  09.02.2020 04:33
Живот между България, Гърция и Италия - три култури оформят гражданина на света Йордан Станев

Съвсем скоро предстои премиерата на първото видео към песента „Тръгваш си”, с която младата бургаска певица Мина Пенкова спечели второ място на конкурса „Бургас и морето”. Клипът е сниман в горнооряховското читалище „Напредък 1869”, а негов автор е младият режисьор Danyor Nevsta. Зад артистичния псевдоним, родил се от разбъркване на буквите в истинското му име, стои Йордан Станев. Младежът е с корени в Първомайци и Лясковец, но е израснал в Гърция, а режисура е учил в Палермо – столицата на италианския остров Сицилия.
ПО РАВНО ОТ БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ И СИЦИЛИЯ
Йордан владее четири езика – гръцки, италиански, английски и български, и малко с неудобство казва, че българският му е най-слабият. Всъщност в България е прекарал най-малка част от своите 28 години. Семейството заминава да търси късмета си в Гърция, когато Йордан е съвсем малък и той никога не е ходил в българско училище. Образованието си завършва в Каламата, Пелопонес. На практика знае родния си език, заради упоритостта на майка му, която държала да му говори на български.
На 18 години завършил училище и чудейки се накъде сега, попаднал на програма, която предоставяла възможност за обучение в други страни от Европейския съюз в продължение на девет месеца. Кандидатствал без да каже на никого, защото не се надявал, че ще успее да прескочи високата бариера. Един ден обаче получил писмо, с което не само го известявали, че е одобрен, но му пращали и самолетни билети за Палермо, Сицилия.
Било неделя, цялата фамилия се била събрала. И той ги изненадал с решението си да замине. Моментът бил силно емоционален, всички били изумени, имало и сълзи, но в крайна сметка подкрепили решението му.
Веднага се влюбил в Палермо и заради красотата на града, и заради начина на живот, и заради средата, в която попаднал. Темата, по която работел, била обучение чрез изкуство. Помагал на учител по китайски и открил, че наистина
ЧРЕЗ ИЗКУСТВО МОЖЕШ ДА НАУЧИШ ВСИЧКО
В Палермо има голяма китайска общност. Заради голямата заетост на родителите, малките деца, родени там, не познават родния език и културата на родителите си. Затова е организирано училище, в което малките китайчета да учат китайски език. Моята задача беше да направя научаването по-лесно с помощта на изкуството, разказва Йордан. Проектът му получил много високи оценки и го срещнал с много интересни хора. Задно с това трябвало бързо да напредва с италианския език и италианската култура, защото в края на престоя си вече имал идея, че иска да остане и да учи в Палермо.
Един месец преди края на проекта сериозно мислех какво ми предстои от тук нататък. Търсенето на подходящи университети ми показа, че точно в Палермо има това, което искам – Академия по изкуствата, която е с много висок рейтинг. Кандидатстването обаче беше трудно – тестовете за познаване на езика, културата и технически умения бяха трудни и в крайна сметка приемаха само по 50 човека на година. Но пък, нали казват, че ако не опиташ, никога няма да разбереш дали си се провалил. Кандидатствах без много надежди и дори взех да си подготвям връщането в Гърция, разказва Йордан.
Тъкмо когато вече щял да си поръчва билет за връщане, дошло съобщение, че е приет. И вместо билет започнал да си търси къща. Така започнал да учи кинорежисура в Палермо, а междувременно и работел по малки проекти с колеги – снимки и клипове за местни изпълнители – Agnello, De Claks, AMAE. Професионалните му търсения са започнали от фотографията, но се оказало, че една снимка не му е достатъчна, за да каже това, което иска и така се ориентирал към видеото и клиповете.
ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ
Миналата година му се наложило да се върне в България по семейни причини. Не бързал обаче да си тръгва. Усетих, че имам нужда да науча нещо повече за себе си, за корените си. Останах, а междувременно попаднах и на ново предизвикателство, разказва младият мъж.
Случайно се започнал с шефа на озвучителната компания B Sound Пламен Йорданов. Той тъкмо бил купил нова видеостена за сцената и търсел човек, който да я управлява. Оказало се, че Йордан е изучавал в университета софтуера, с който се командва видеото. Йорданов го поканил да пробва и останал почти година.
Работата като VJ – visual jockey, или човекът, който управлява видеоклиповете зад гърба на изпълнителите, го срещнала с много музиканти и творци. Статичната работа не е за мен. Докато при подготовката на едно сценично представление има много движение. Харесва ми динамиката, всеки ден е различно. Срещам отдадени на работата си хора. Всъщност това е работа за голям екип. Трудно е, иска много часове труд, много концентрация и най-вече много комуникация. То е като един пъзел – ако липсва едно парче, няма как да се получи цялостната картина. Работил съм с много изпълнители, дори с най-големите имена на българската сцена през тази година. Всички са професионалисти, които се отнасят с голямо уважение към работата си и към всички, с чието участие се получава завършения продукт, разказва Йордан.
КАДРИТЕ ЗА „ТРЪГВАШ ЛИ” ВИДЯЛ В ЕДНА САМОТНА ВЕЧЕР
Покрай работата зад сцената се запознал с Мина от „Петте сезона” и той първи й предложил да направят видео към песента „Tръгваш ли”. Когато чул песента, тя някак си влязла под кожата му. С Мина говорели за текста, който е нейно дело. Споделяли за личните неща, които изпълват песента със смисъл. Започнал да мисли за „Тръгваш си”, пожелал да я види в картини. И кадрите сами започнали да му се появяват, а в една самотна вечер видял и сюжета на бъдещето видео.
Благодарен съм много на Мина, че ми се довери, както и на хората, които помогнаха това видео да се реализира. Идеята да се снима в читалище е обединяваща. Мина е тръгнала от читалище в Бургаско, аз пък направих първите си стъпки като VJ на сцената на горнооряховското читалище. Още повече, че читалището – това е домът на нашата култура, мястото, където се събира най-доброто от нас, споделя Йордан.
Срещнал пълната подкрепа на НЧ „Напредък”, за да ползва сцената за снимки. Много му помогнал и осветителят на читалището Христо Христов. Пламен Йорданов също помогнал с техника. Включили се и много други хора с малки, но важни роли в клипа. В края му в кадър се появява и спортният журналист на БНТ Илия Илиев, който е съпруг на Мина. Снимките продължили два дни. Още близо три месеца продължава работата върху видеото, което всеки момент трябва да направи своята официална промоция на екран.
ГРАЖДАНИН НА СВЕТА
Междувременно в средата на февруари Йордан ще замине за Палермо, за да работи по друг проект за музикален видеоклип. Не знае колко време ще му отнеме, но си мисли, че ще се върне отново в България след това. Все още търсенето на корените не е приключило, смята той. Имам още какво да науча за себе си и миналото си, казва младият мъж.
И говори за тези неща не в изблик на изкуствен патриотизъм. Напротив, Йордан не обвързва себе си с държава или гражданство. Не съм повече българин, грък или италианец. Опитвам се да взема най-доброто от всички култури, народи и страни, в които ме отвежда съдбата. Искам да задържа хубавото и да пусна лошото. Богатството на езици е благословия. Също както и богатството на култури, обяснява философията си младият режисьор.
НЯМО ГОЛЯМ И МАЛЪК ГРАД ЗА ИЗКУСТВОТО
Йордан има и друга причина да се върне в България, след като приключи ангажимента си в Палермо. Тук има какво да науча професионално, признава той. Неговият занаят се развива много добре в България в последните години, има много качествени продукции и въобще има много какво да добави към уменията си и професионалната си подготовка, работейки по български проекти.
Големият град не ми липсва. Работя нещо, което харесвам и обичам. Имам откъде да се уча. Мога да го правя и без да съм в София. Късметлия съм сигурно. Чувствам се пълен тук, казва просто Йордан.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Danyor Nevsta
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати