Неделя, 08 Сеп 2024
            
Общество

Близо 100 000 лева е заплашена да плати Община Горна Оряховица на пострадал от атака на бездомно куче

  07.02.2020 15:37
Близо 100 000 лева е заплашена да плати Община Горна Оряховица на пострадал от атака на бездомно куче

Рекордно обезщетение ще трябва да плати Горнооряховска община на пострадал от бездомно куче, ако и следващата съдебна инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд Велико Търново по делото на Боян Караминков. Близо 100 000 лева ще дължи Общината на мъжа, който повече от 5 години се бори с травмите, получени от сблъсък с безпризорно животно.

Инцидентът става през нощта на 25 септември 2014 г. Към 3 часа сутринта 44-годишният тогава Боян Караминков тръгва за работа. Мъжът е машинист и трябва да поеме смяна през нощта. Обичайно пътува до Гарата с мотора си по улица „Иван Момчилов”. Така и тази нощ, но в района на фабрика „Аполон” от отсрещната страна на улицата го атакува голям пес, блъсва се в мотоциклета и го събаря. Боян се е движил само с 40 км в час, отчитат после вещите лица, но травмите са много сериозни. Мъжът оцелява, но месеци, дори години му трябват да стъпи на крака. Претърпява няколко операции в УМБАЛ „Г. Странски” в Плевен. Възстановява се дълго и мъчително. Тепърва ще има още процедури.
Претърпените страдания и нуждите от лечение са оценени на 70 000 лева. Първоначално потърпевшият завежда частичен иск за 6000 лева. Той е потвърден и съдебното решение влиза в сила. Общината вече е изплатила това обезщетение. Междувременно адвокатът на пострадалия Христина Вишева предлага на Общината споразумение, за да не търси клиентът й пълната сума на обезщетението. Предложихме компромисен вариант, който щеше да спести на Общината пари, казва адвокатът. Предложението обаче е отхвърлено и се започва ново дело за 64 000 лева, които допълват пълната сума на обезщетението от 70 000 лева. В края на януари 2020 г. Окръжният съд потвърждава правото на Боян да получи пълното обезщетение ведно със законната лихва от датата на преживения инцидент и разходите по делото. Това грубо прави близо 100 000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

Общината не за първи път ще изплаща обезщетение на пострадал от бездомно куче. Едно ухапване обаче обикновено се оценява на 2-3 до 5 хиляди лева. Докато случаят е различен и обезщетението наистина е рекордно и общо взето гълта разходите за борба с бездомните кучета за цяла петилетка, че и повече. В Бюджет 2020 за тази цел са заложени 19 000 лева. Междувременно Общината направи първи стъпки за изграждане на приют за бездомните кучета, като започна преписка с държавата да придобие безвъзмездно терена на бившия полицейски кучкарник. Плановете са там да се изгради общински приют за изоставени животни.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
куче нападение
Последни
Седмицата
Анкета