Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура

Месец на любовта във Великотърновския театър

  06.02.2020 11:05
Месец на любовта във Великотърновския театър МДТ

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново посвещава две от своите музикални представления на месеца на любовта. През февруари великотърновските артисти и музиканти ще изненадат почитателите на изкуството в старата столица с мюзикъла „Вражалец” по комедията на Ст. Л. Костов и оперетата „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман. За всички влюбени МДТ прави специален подарък - двама на цената на един билет. Пакетната цена за всяко представление е 14 лева и важи за двама приятели. Промоцията „14 – 14” е в сила само за двете невероятни музикални заглавия от репертоара на храма на Мелпомена във Велико Търново.
Мюзикълът „Вражалец” ще бъде представен в навечерието на Деня на виното и влюбените. На 13 февруари от 19 часа в голяма зала на сцената ще излязат актьори, солисти, хор, оркестър и балет на театъра. Постановката е по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. Режисьор е Гълъб Бочуков, диригент-постановчик - Игор Богданов, сценографията е на Лидия Къркеланова, а хореографията - на Катя Богданова. Великотърновският театър е първият в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.
Комедията разказва за суматохата, настъпила в едно село след пристигането на другоселец, който завлича финансово цялото население с обещания за гарантирана печалба от печатането на фалшиви пари. Основната движеща сила в историята не е самата интрига, а отношенията между селския елит, представен от попа, кмета и две местни активистки. В образа на кмета на селцето Гарванци се превъплъщава Виктор Терзийски, а като поп Стойко на сцената ще излезе Иван Митев. Ролята на Вражалеца – фотографа Манчо, е поверена на Милен Иванов.
На 20 февруари от 19 часа великотърновци и гостите на града ще могат отново да гледат шедьовъра на Имре Калман „Теменужката от Монмартър”. За първи път в България спектакълът оживява в оригиналната версия на Калман и на авторите на либретото Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа на тяхното либрето е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения, признати за върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.
Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик - Игор Богданов. Над сценография и костюмите е работила Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”.

Билети за „Вражалец” и „Теменужката от Монмартър” може да се закупят от касите на МДТ „Константин Кисимов”. Пакетната цена за всеки спектакъл е 14 лева и важи за двама приятели. 


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати