Сряда, 17 Мар 2021
            
Спорт

ПГЕЕ започва кампания, за да изпрати своите хандбалисти на Световно ученическо първенство

  06.02.2020 09:48
ПГЕЕ започва кампания, за да изпрати своите хандбалисти на Световно ученическо първенство

За втори пореден път хандбалистите на ПГЕЕ „М. Ломоносов” спечелиха правото да представят България на Световното ученическо първенство. Точно преди две години юношите на Електротехникума се изправиха срещу връстници от цял свят на Световното в Катар. Веднага след това и следващото поколение спортни таланти на горнооряховското училище спечели квота за Световното.

Но както преди две години, така и сега отборът, с който работят учителката по физическо възпитание Искра Благинова и треньорът на ХК „Локомотив” Йордан Димитров, се изправя пред сериозен проблем – осигуряване на средства за участието в първенството. Оказва се, че дали ще е в Катар, или в съседна Сърбия, такова участие е над възможностите на горнооряховското училище и семействата на младите хандбалисти. Затова и ПГЕЕ започва кампания, за да набере средства за своите спортни герои.

Световното ученическо първенство се провежда на 2 години. В предишното му издание в Катар България бе представена от юношите на ПГЕЕ и девойки от Габровска гимназия. Първенството през 2020 г. ще е в сръбската столица Белград. При юношите българският представител е отново отборът на ПГЕЕ „Ломоносов”, който спечели държавните финали на Ученически игри 2019 във възраст 8-10 клас. Девойките този път са от Сливница. Първенството е от 29 юни до 8 юли. Министерството на образованието поема част от разходите, включително транспорта. Всички отбори обаче трябва сами да осигурят таксата за участие – 50 евро на ден за всеки член на групата. На практика това означава, че горнооряховският отбор трябва да има близо 10 000 лева, за да участва в първенството. Сумата не изглежда отчайващо голяма, но не е по силите на самия отбор, а и на училището.

Затова ПГЕЕ „Ломоносов” и неговият спортен клуб „Жица” започват кампания, за да наберат необходимите средства за хандбалистите. Първата проява от тази кампания ще бъде демонстративен мач на поколенията, в който ще се срещнат момчетата, играли преди две години в Катар и отборът, който трябва да замине за Сърбия. Срещата е на 19 февруари от 18 часа в спортна зала „Никола Петров”. Веднага след това ще има и благотворителен коктейл, кетъринга за който се осигурява от учениците на ПГЕЕ. Поканени са приятели на спорта, бизнесмени, фенове. Идеята е много хора да се ангажират с кампанията и с малки жестове да се постигне голямата цел – ПГЕЕ отново да е на Световно първенство.

Кампанията ще продължи и с още благотворителни мачове през пролетта. Четирима от състезателите от отбора на ПГЕЕ са част от националния отбор за тази възраст. През март националите, с които работи треньорът на „Локо” Йордан Димитров, ще направят лагер в Горна Оряховица. Тогава отново ще има демонстративни срещи, на които ще се представи най-доброто от българския хандбал в момента и ще се насочи вниманието към кампанията на ПГЕЕ в подкрепа на хандбалистите.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
хандбал ПГЕЕ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати