Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Общ бюджет за проекти ще имат Велико Търново, Русе и Варна

  05.02.2020 14:10
Общ бюджет за проекти ще имат Велико Търново, Русе и Варна

„Бюджетният ресурс ще бъде комбиниран между Русе, Велико Търново и Варна в един общ бюджет, в рамките на който трите града ще могат да структурират своите проекти и те да търсят своята посока на реализация. Това не ограничава тези три общини да си партнират с всички останали, напротив, дава им предпоставки те да бъдат центровете за растеж. Становището е, че тези райони имат предпоставки за най-голям потенциал за икономически растеж между два региона. В трите града в обща цялост ще се съвместят ресурсите на река Дунав, Черноморието и на сухоземните територии в рамките на Северен централен район. 6 % от общия ресурс, с който ще разполага страната ни от Европейския фонд за регионално развитие ще бъде насочен към 10 града, три от които ще влязат в общ бюджет – клъстер”, заяви днес във Велико Търново зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Тя участва в срещата - обучение на новоизбраните кметове, общински съветници и председатели на Общински съвети от Северен централен район. Освен посочените три града средства по програмата ще получат още Севлиево, Свищов, Габрово, Горна Оряховица и Разград.

 Макрорамката на новия програмен период (2021 – 2027 г.) ще бъде фокусиран върху територията, а не по сектори като напр. околна среда, транспорт, човешки ресурси или култура и туризъм. Според Деница Николова стремежът е да няма „бели петна” в Северния централен район, т. е. всички да имат достъп до финансиране.

 Все още не ясно колко ще бъде бюджета на програмата „Развитие на регионите”, но ще бъде по-висок от настоящия в размер на 3,18 млрд. лева. На ниво ЕС все още няма съгласие по отношение на цялостния бюджет на Съюза, за да може той да бъде разделен между държавите.

За първи път ще се дава възможност за партньорство между общините независимо дали са от градски или селски тип.

30 % от бюджета по трансграничната програма „България – Румъния” за новия програмен период ще бъде вложен в стратегически проекти. Един от тези проекти, по който има съгласие с румънците, е финансирането на прединвестиционно проучване за изграждане на мостови съоръжения и пристанищна инфраструктура по цялото поречие на река Дунав.

86 % са договорените средства от бюджета за изминаващия програмен период. До края на годината процентите ще стигнат най-вероятно цифрата 90. 61 % от договорените средства са вече разплатени, стана ясно още на срещата. „От наша гледна точка не съществуват рискове от неусвояване на ресурс по програмата, напротив, към настоящия момент има недостиг на ресурс, за да могат да се осъществят всички полезни и ефективни идеи, за да развиваме България. Над 500 са финансираните проекти, но броят на реализираните обекти е далеч по-голям.

 Все още Регионалното министерство няма становище по частната автомагистрала „Дунав – Егея”, защото не е получило цялостното прединвестиционно проучване към проекта за нея.

Ана Райковска


Ключови думи
Деница Николова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати