Сряда, 17 Мар 2021
            
Политика

Георги Петров, председател на ОбС в Лясковец: Ролята на Общинския съвет в Лясковец е била силно подценявана

  01.02.2020 06:15
Георги Петров, председател на ОбС в Лясковец: Ролята на Общинския съвет в Лясковец е била силно подценявана

Четири формации влязоха в 17-местния Общински съвет в Лясковец след вота миналата есен. Най-много съветници има ГЕРБ – 7, но те далеч не са достатъчни за самостоятелно управление. Левицата има общо 8, тъй като ЗС „Ал. Стамболийски” е с 5 и БСП е с 3 и поне на този етап играят заедно. Балансьорът се оказа най-малката група – двамата съветници на Местната коалиция „Демократична България, „Воля”, НФСБ”. И в крайна сметка един от двамата бе избран за председател на ОбС още при първото гласуване. Водачът на листата на „Демократична България” и общински лидер на ДСБ Георги Петров беше едната номинация, а ГЕРБ предложи досегашния председател на ОбС Даниела Арабаджиева. Всички в опозиция подкрепиха Петров и така той оглави Общинския съвет с 10 на 7 гласа.

Георги Петров има зад гърба си достатъчно опит в местната власт. Два мандата той беше зам. кмет на д-р Ивелина Гецова. В крайна сметка обаче коалицията между ГЕРБ и ДСБ, чийто общински председател е Петров, се разсъхна и той напусна Общината. В последните 4 години Георги Петров се занимаваше изключително с голямата си любов – фолклора и най-вече народното пеене. Всички с афинитет към фолклора знаят Георги Петров не толкова като партиен лидер и политик, а като главен художествен ръководител на една от горнооряховските запазени марки – Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода” към НЧ „Напредък 1869”. Петров ръководи и женския народен хор към Читалището в Поликраище. Занимава се и с талантливи деца, избрали народното пеене. Като диригент и ръководител на фолклорни състави Георги Петров е носител на куп награди от всякакви конкурси и фестивали. Последното му голямо отличие дойде миналата година, когато Община Горна Оряховица му присъди наградата си за принос към културата.

Завършил е Музикалното училище в Котел, а след това и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност Дирижиране, народни инструменти и народно пеене. Бил е оркестрант и диригент в Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” във Велико Търново. От 1995 г. работи с ФА „Сидер войвода” към НЧ „Напредък 1869” в Горна Оряховица. Първоначално е диригент на хора, а от 2001 г. е главен художествен ръководител на ансамбъла.

От 1999 до 2003 г. е експерт в Община Лясковец, а от 2007 до 2015 г. е зам. кмет на Общината. Председател е на общинската структура на ДСБ. Георги Петров продължава да живее в родното си Драгижево.

-Изборът ви за председател на ОбС беше изненадващ донякъде. Как стана така, че лидер на дясна партия и представител на коалиция само с двама съветника бе подкрепен от лявата опозиция?

-Прочитът на резултатите от местните избори в община Лясковец показва, че управлението на нашия град и нашите села трябва да бъде консенсусно. В местния Общински съвет има представителство на четири политически сили, като нито една от тях няма самостоятелно мнозинство за управление. Оказа се, че между три от тях има достатъчно допирни точки за общи политики в управлението. И това са идеите за делегирани бюджети на детските градини, ясли и кметствата; стимулиране на младите семейства чрез поетапно премахване на таксите в детските заведения и увеличаване на еднократната помощ при раждане на дете; отделяне на по-голям финансов ресурс за спорта, особено за детския спорт; подпомагане културните институции на територията на общината.

Въз основа на тези допирни точки се получи и обединението в ОбС, което пък доведе до избирането ми за негов председател.

-Всъщност може ли да се говори за дясно и ляво в местната политика?

-Казаното по-горе дава отговор на този въпрос. Има и десни, и леви политики, които обединяват.

-Общественото обсъждане на бюджета подсказа, че има сериозни търкания между кмета и опозицията. Да очакваме ли остро противопоставяне и по време на обсъждането в Общинския съвет?

-Нека да кажем първо, че органът на местно самоуправление е Общинският съвет. Кметът и администрацията са местната изпълнителна власт. Гражданите на община Лясковец избраха за кмет кандидат на ГЕРБ, но трите политически сили, които са с мнозинство в местния Общински съвет, имат с близо 600 гласа повече, отколкото са гласовете за общинските съветници на ГЕРБ. Така че е доста относително да се каже коя е опозиционната политическа сила в Лясковец.

Общинският съвет е орган на местното самоуправление, чиято дейност по една или друга причина е била подценявана в община Лясковец.

Местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение. В Закона за местното самоуправление и местната администрация ясно са разписани отговорностите на двете власти. Взаимният контрол на двете институции, според мен, ще доведе до по-рационални решения в полза на гражданите.

-Къде са основните разминавания между администрацията и съветниците? Въпросът е не само за бюджета, а и за принципите на местното управление?

-Като че ли основно разминаване е в децентрализацията на местното управление. Според мен колкото повече делегираме права за самостоятелно управление на местни институции с ясно разписани правила за това, толкова по-ефикасно ще бъде управлението.

-Вие бяхте зам. кмет на д-р Гецова, имаше ли конфликт между вас и лично огорчение след раздялата?

-Не е имало конфликт помежду ни, а що се отнася за личните неща - мисля, че в политиката място за лични пристрастия и огорчения няма.

-На какви компромиси сте склонен, за да не се превърне ОбС в поле на непрекъснати войни между двата лагера?

-Почти винаги се налага да се правят компромиси за постигане на определена цел. В този случай това е видно от представителството в местния парламент. Склонен съм на компромиси, чрез които ще обединим повече хора зад една кауза – силна местна власт. Това може да се постигне чрез ясното разпределение на функциите, от една страна на кмета и от друга - на Общинския съвет.

-Ще намирате ли време и за това, с което сте най-известен – фолклора и горнооряховската марка ФА „Сидер Войвода”?

-В живота си човек има неща, които са му предначертани. Моето призвание е българският фолклор. Вече 33 години се занимавам професионално с това. Надявам се да продължа да бъда полезен в тази област.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Георги Петров ОбС Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати