Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Яслата в Лясковец вече е безплатна

  31.01.2020 15:49
Яслата в Лясковец вече е безплатна

Най-малките жители на Лясковец ще посещават детска ясла без родителите им да заплащат такса. Решението бе взето от Общинския съвет на последното му заседание, а предложението е на общинския съветник от „БСП за България” Емилия Жилиева.

Това бе едно от първите предложения, направени след контституирането на новия Общински съвет още в края на миналата година. Отпадането на таксите за ясли и детски градини присъстваше в предизборните платформи на повечето партии, намерили място в ОбС и в изпълнение на това обещание общинският лидер на БСП предложи изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите в Община Лясковец, съгласно чл.9 от ЗМДТ.

„Отмяната на таксите за детските ясли ще осигури пълна и редовна посещаемост, равен достъп до качествено образование, независимо от финансовите възможности на родителите и настойниците. Ще се осигури възможност повече деца да могат да посещават детските ясли. Вярвам, че безплатните детски ясли ще допринесат за равно отношение към всички подрастващи и ще повлияят положително цялостния процес на изграждането на по-добро общество. Премахването на таксите би облекчило семейния бюджет на младите семейства. Това решение за премахване на таксите ще стимулира младите хора да останат да живеят и работят в Община Лясковец. Искрено се надявам, че тази наша първа стъпка сега ще доведе до следващата, а именно - да освободим от такси и детските градини“, коментира Емилия Жилиева.

Промените влизат в сила от 1 февруари 2020 година. В Лясковска община има само една ясла. През миналата година тя е посещавана средно месечно от 30-тина деца. Таксата е била 35 лева. За общинския бюджет тежестта ще е около 10 000 лева годишно. Според подкрепящите предложението, това е нищо в сравнение с ползите от подкрепата за семействата, особено в условия на задълбочаваща се демографска криза.

 


Ключови думи
безплатна детска ясла Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати