Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Общинският съвет прие Бюджет 2020 на Горна Оряховица

  30.01.2020 12:46
Общинският съвет прие Бюджет 2020 на Горна Оряховица

Общинските съветници приеха Бюджет 2020 на Горна Оряховица с 24 гласа „за“. Опозицията в лицето на „БСП за България“ не подкрепи най-важния финансов документ и гласува „въздържал се“, дали глас „против“ съветници нямаше.
Като цяло бюджетът бе приет в рамките, зададени от кметската администрация. По време на самата сесия постъпиха няколко предложения. Отхвърлено бе предложението на Петър Гайдаров от Местна коалиция „Съюз на демократичните сили“ (СДС, Воля, БЗНС, „Глас народен“), който поиска в Бюджет 2020 да бъдат заложени 57 хил. лв. с ДДС за ремонт и асфалтиране на ул. „Мелник“ в Крушето. Не срещна подкрепа и предложението на Кирил Кирилов от ВМРО да бъдат дадени 36 хил. лв. за финансиране на аптека в гр. Горна Оряховица, която да работи денонощно. Идеята на Кирилов бе парите да дойдат от издръжката на мъжкия отбор на ОФК „Локомотив“, за който през т. г. са предвидени 250 хил. лв. Според Кирил Кирилов една денонощна аптека ще бъде от полза най-вече на младите семейства с деца, според кмета инж. Добромир Добрев обаче подобни опити вече са правени, но не са реализирани трайно, защото са икономически неизгодни за собствениците на аптеки.
ОбС се съгласи с предложение на инж. Павлинка Николова от „БСП за България“ кметската администрация да внесе разчет какви средства са предвидени за събитията с национален и международен статут, включени в културния календар на Горна Оряховица за 2020 г. Прието бе и искането на постоянната комисия „Местно самоуправление, нормативна уредба и транспорт“ на ОбС да бъде предоставен протокол и списък с обектите по капиталовите разходи.
Още едно предложение бе направено в хода на заседанието. Инж. Георги Рачев от „БСП за България“ заяви, че т. 23 от Бюджет 2020 е в разрез със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Въпросната точка предвиждаше ОбС да упълномощава кмета да предоставя временни безлихвени заеми от свободни средства по общинския бюджет за авансово финансиране на плащания по проекти, финансирани от ЕС и други международни програми. По думите на инж. Рачев точката е незаконосъобразна и настоя тя да отпадне. Въпреки опитите на ресорния зам.-кмет Николай Георгиев и на главния финансист на Общината Валя Андреева да убедят опозицията, че нито един общински лев не може да бъде изхарчен без съгласието на съветниците, точката в крайна сметка отпадна.
Иначе бюджет в размер на 42 182 407 лв. гласуваха общинските съветници. Очакваните приходи за делегираните от държавата дейности са 22 673 664 лв., а от местни дейности – 19 508 743 лв.
Именно очакваните приходи от местни дейности са основният мотив, с който „БСП за България“ не подкрепи Бюджет 2020. Според Огнян Стоянов заложените приходи са по-високи спрямо 2019 г., въпреки че тогава имаше продажби на големи общински обекти като ГУМ например. Дефицитът за 2019 г. е 320 хил. лв., сега отива към 900 хил. лв., твърди Стоянов, и прогнозира, че поне 1, 2 млн. лв. от очакваните приходи няма да бъдат изпълнени. С такова кухо надуване на приходите няма да стигнем доникъде, каза още Стоянов.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Бюджет 2020 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати