Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Риболовният билет от догодина става електронен, предлагат да се вдигне с 5 лв.

  29.01.2020 16:02
Риболовният билет от догодина става електронен, предлагат да се вдигне с 5 лв.

 С 5 лв. да се повиши цената на риболовния билет, който в момента е на стойност 25 лв., е предложението, постъпило на днешната среща във Велико Търново на Българската асоциация на риболовните спортове с ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Министерството на земеделието и храните. Това стана ясно брифинг след срещата, на който присъстваха председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов, инициатор на форума, земеделския зам.-министър Лозана Василева, отговаряща за сектор „Рибарство и аквакултури” и доц. Галин Николов – изп. директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Нагласата за повишението на цената на билета е 50 на 50, заяви Георги Михайлов и то ще бъде подложено на широко обществено обсъждане. Парите от това повишение ще отиват в набирателна сметка, която финансово да обезпечава зарибяването на големите държавни водоеми и реки. И сега 5 % от стойността на риболовния билет отива за зарибяване, като на срещата се е предложило средствата да бъдат в отделен целеви фонд. Това трябва да стане централизирано, а цялостното зарибяване да става от изпълнител, избран след обществена поръчка.

Част от зарибяването е било отложено през миналата година заради маловодието и качествен зарибителен материал. Тази година ще има яснота колко пари има за зарибяване и в кои водоеми ще бъде извършено.

От догодина риболовните билети ще се издават по електронен път. ИАРА е бенефициент на проект по програма за „Морско дело и рибарство” на стойност 1,5 млн. лева и има одобрен договор за изпълнение на система за електронни билети, електронни дневници, и т.н. Така всеки любител рибар ще може да си закупува билета по мобилния си телефон или компютъра. Новината съобщи зам.-министър Василева..

Над 231 хиляди са закупените риболовни билети в страната през 2019 г., като ръстът спрямо предходната е над 5000.

Участниците на срещата са обсъждали промени в Закона за рибарство и аквакултури, сътрудничество между двете организации и земеделското министерство, издаване на риболовни билети, зони за зарибяване, маловодието в България, рибния ресурс.

По-скоро добро, но какво е точното състояние на рибния ресурс в реките, никой не може да каже. Защото все още няма таксация на реките и язовирите. Моето лично мнение е, че охраната им не е достатъчна, но се е подобрила през последните години, коментира г-н Михайлов.

Критика към ИАРА е отправена за по-голям контрол на река Янтра  и язовирите във Великотърновска област от местните представители на срещата, сред които имаше и кметове на населени места. Галин Николов пое обещанието, че това ще бъде направено.

„Над 4000 са законните риболовци от Велико Търново, четирима са служителите на терен на ИАРА в региона. Ако всеки един от тези риболовци помогне, представете си колко ще се вдигне нивото на контрола”, заяви той.

Мнението на повечето от риболовците и членове на Федерацията е, че трябва Законът за водите така да се промени, че дружествата или юридически лица, които замърсяват реките и тровят рибата, не само да си понесат глобите, но и да възстановят рибния ресурс в същото количество, което е било, заяви още той. След последния голям случай в река Марица, в която умряха 32 тона риба, стана ясно, че биологичното равновесие там ще се възстанови след 10 години. ИАРА все пак е успяла да спаси част от рибата там, пренасяйки я в чисти водоеми.

Проблемът с бракониерството съществува, но бракониерите са намалели, благодарение и на това, че ИАРА е оборудвана с нови автомобили, закупени са и уреди за нощно виждане, очила. Вече сме една стъпка пред бракониерите през последните 2-3 години, каза изпълнителният директор на Агенцията. От миналата година бракониерството е подсъдно.

Ана Райковска


Ключови думи
ИАРА национална среща
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати