Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Етнограф от Музея в Горна Оряховица меси обредни хлябове с потребителите в ЦНСТ във Велико Търново

  29.01.2020 15:31
Етнограф от Музея в Горна Оряховица меси обредни хлябове с потребителите в ЦНСТ във Велико Търново

Обредни хлябове меси заедно с потребителите в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни с умствена изостаналост във Велико Търново етнографът и уредник в Историческия музей в Горна Оряховица Теменуга Йорданова. Да разкаже на настанените в Центъра за символиката около пластиката и орнаментиката на новогодишните хлябове Йорданова бе поканена от специалиста по социални дейности Маринела Костадинова.

За мен беше голямо предизвикателство да се срещна с толкова тежки човешки съдби. Маринела Костадинова се опита да ме въведе в обстановката, която ме очаква, а на потребителите в ЦНСТ бе говорила за посещението ми. Когато пристигнахме те с отворени сърца се усмихнаха, въпреки болката, която всеки от тях таеше в себе си, осъзната или не. Те бяха като деца, които очакват с отворени обятия своето ново приключение, разказа Теменуга Йорданова.
Изчаках ги да се съберат, с усмивката си  исках да им покажа, че мигове на откраднато щастие винаги има и този е такъв миг. Заобиколиха ме и с любопитство изчакаха да им разкажа за обредните хлябове и орнаментика в празнично-обредната система на българина. Целта беше да се докоснат до онези обредни хлябове, обособени в четири групи в зависимост от украсата им, като ги омесят сами и така всеки да внесе малко магия в хлебчето си. Хлябът е свещен, а в обредните хлябове е въплатен стремежът към общо благополучие в дома, това исках и да внеса - малко мир и хармония. Това е и основната идея в семантиката и пластиката на обредния хляб, което го прави своеобразен вид народно изкуство, създавано от сръчните ръце на българката. Богатата украса символизира желание за изобилие, щастие и радост, сподели етнографът.
След презентацията всички се отправили към втория етап - замесването на обредното тесто.
Направихме хлебчета, поставени един върху друг, с цел натрупване на богатство, макар и само душевно да е то. Благодарение на колегата Галя Чохаджиева и предоставените от нея автентична рецепта и семеен дървен печат за хляб, те успяха да се докоснат до традиции, малко видоизменили се. Традиции, които се прераждат дори и чрез украсата по хляба, чрез преповтарянето на изписването на най-важния символ Агнецът, представляващ квадрат с изписване ИС ХС НИКА /"Исус Христос побеждава"/ и вписан кръст, чрез пластичните орнаменти и съвременните дървени точилки с изобразени зимни сцени, продължи разказа си Йорданова.
Приказката за тях приключи с изпичането на обредните хлябове, но уханието, което се усещаше във въздуха, предначертаваше нескрития им ентусиазъм и желание за нови наши срещи. От отправения поздрав към мен с песни и усмивки на лицата разбрах, че независимо от съдбата, която всеки носи със себе си, те са щастливи благодарение на социалните служители, които така ревностно се стремят да разнообразяват ежедневието им, обобщи Теменуга Йорданова.

 


Ключови думи
Теменуга Йорданова Исторически музей Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати