Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Педиатър предупреждава: Неправилно носената медицинска маска може повече да навреди, отколкото да помогне

  29.01.2020 14:59
Педиатър предупреждава: Неправилно носената медицинска маска може повече да навреди, отколкото да помогне

50% от децата на възраст между 2 и 7 години, прегледани през последните дни, вече са със симптоми на грип, отчита великотърновският педиатър д-р Лора Камбурова, д. м, която е и хоноруван преподавател към Великотърновския университет. д-р Камбурова има кабинет в Поликлиниката във Велико Търново.
По думите й, сред първите признаци на вируса са висока температура, суха кашлица, болки в мускулите, в ставите, главоболие. Обикновено заболяването започва внезапно с обща отпадналост, вдигане на температура до 39-39.5 в рамките на няколко часа, втрисане, изпотяване. Именно при децата, които все още нямат добре изградена имунна система, може да се стигне в немалък процент и до усложнения.
„За усложнение може да се предполага, когато 3-4 дни температурата не спада, кашлицата се задълбочава, има затруднено дишане, посиняване около устата, силна отпадналост. Тогава се предполага, че се наслагва и бактериална инфекция или инфекцията десцендира от горни дихателни пътища и се превръща в бронхит или пневмония. Друг вариант е развитие на миокардит, енцефалит или менингит. Всички тези усложнения изискват, особено при децата, болнично лечение. Педиатърът най-добре може да прецени, при всеки е индивидуално“, пояснява д-р Лора Камбурова.
Д-р Камбурова е категорична още, че при първите симптоми на заболяването родителите трябва незабавно да потърсят лекарска помощ, тъй като не всеки е болен от грип, в момента върлуват и стандартните зимни вируси, бактериални инфекции, където лечението е различно. Специалистът напомня, че в момента, когато децата са в грипна ваканция, е изключително важно да избягат посещенията на места, където обичайно се събират много хора, а да са предимно вкъщи или на чист въздух навън.
Относно така разпространените маски д-р Камбурова предупреждава, че ако не се носят правилно, биха повече навредили, отколкото помогнали.
„Важно е маската да се носи само от болния човек. Една маска е ефективна не повече от два часа и ако се махне един път, вече не трябва да се слага, защото повърхността й става влажна и събира като магнит вирусите още по-лесно“, категорична е д-р Камбурова.
Като специалист тя съветва още помещенията да се проветряват по-често, тъй като топлият въздух, който е застоял, е инкубатор за вируси. „Вирусът е въздушно-капков, но се подценява, че се разнася и с ръцете. Особено при децата трябва по-често миене на ръце, защото обикновено хората кихат, кашлят в ръцете си и после с тези ръце се замърсяват повърхностите, навсякъде разнасят вирусите и много лесно после се поглъщат“, допълва още педиатърът .
„Приемането на витамини и имуностимуланти няма да спрат грипа, но ще помогнат за по-лекото му изкарване“, казва д-р Камбурова.
В основата на превенцията са правилното хранене, достатъчният сън, което трябва да е начин на живот, а не само в сезона на грипа.

 


Ключови думи
д-р Лора Камбурова грип
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати