Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

Благомира Халачева – Boggie представи романа си „8 секунди“ в Библиотеката в Горна Оряховица

  28.01.2020 11:23
Благомира Халачева – Boggie представи романа си „8 секунди“ в Библиотеката в Горна Оряховица

Исторически роман-мистерия за един живот, в който се преплитат любовта и омразата.
Така нарича романа си „8 секунди“ Благомира Халачева-Boggie от Горна Оряховица. В понеделник вечерта той за пръв път бе представен пред публика в родния град на Благомира. Срещата бе организирана от Общинската библиотека и събра четящи хора, отворени към нови автори и нови заглавия.
„8 секунди“ е роман, чакал повече от 20 г. да бъде издаден. Написването на новела, която всъщност стои в основата му, е провокирано от съдбата на дете. За нея Boggie научава от статия в списание „Общество и право“ още през 1996 г. Статията разказва за малтретирано от родителите си алкохолици момче. Затваряно на тъмно, изнасилвано от тях, горено с цигари, карано да проси...
Съществува такъв човек, не го познавам, но съдбата му ме ужаси. Родителите му умират в пожар, а детето е изпратено в сиропиталище. Прочетеното много ме вдъхнови и, използвайки събитията от 1996 г. в България, създадох новелата, разказа Благомира. На практика „8 секунди“ е и роман-фентъзи – има няколко измерения, които се преплитат в него, но отразява точно зимата на 1996 г. в България. Не споменавам имена и не злепоставям една или друга политическа партия. Просто историческо отражение на това, което се случи тогава, обяснява още тя.
По-късно текстът прераства в сценарий, който допада на актрисата Стефани Будинова и режисьора Лъчезар Петров. Проектът за филм е готов от 3 г., но на този етап не е намерено финансиране. Затова Благомира решава да не чака повече и кандидатства в конкурса „Мечта за книга“ на Фондация „Буквите“ и Иван Богданов. В него печели второ място.
Премиерата на „8 секунди“ бе на 18 декември в читалище „Николай Хайтов“ в София. След снощната среща в Горна Оряховица, предстои гостуване в Клуб „Журналист“ в столицата на 8 април. Романът ще бъде представен и във Виена, където Благомира живее от години.
Много хора си мислят, че в „8 секунди“ става въпрос за влюбване. Но тук 8 секунди не отразява точно това, а нещо друго много интересно. Него обаче ще оставя изненада за читателите, нека не разкриваме магията на сюжета, намигва Благомира.
Тя не скри гордостта си, че предстои втори тираж на романа й. Ще го издаде „Алтер Его“. Boggie  вече работи и върху следващата си книга – „Деца на греха“. Така горнооряховчанката ще създаде трилогия от „Вътрешен огън“, „8 секунди“ и „Деца на греха“.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Благомира Халачева 8 секунди
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати