Събота, 13 Мар 2021
            
Спорт

Майстор на спорта от Пловдив спечели третото издание на шахматен турнир за купа „Лясковец“

  28.01.2020 09:28
Майстор на спорта от Пловдив спечели третото издание на шахматен турнир за купа „Лясковец“

Лясковец за трета поредна година бе домакин на шахматен турнир, който по традиция се провежда под патронажа на кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. И този път организаторите се радваха на много гости от цяла България. 82-ма шахматисти от цялата страна избраха да посетят китното ни градче, за да поиграят шах. Турнирът се проведе в комплекс „Лесопарка“, а организатори бяха Община Лясковец, със съдействието на болярския клуб „Асеневци“ и местния шахматен клуб „Лясковец“. Турнирът се проведе по швейцарска система в шест кръга, а контролата за игра бе 60 минути + 30 секунди на ход, считано от първия. Състезанието имаше изключително професионален характер, тъй като важеше за международен рейтинг по класически шах, а наградният фонд бе над 1000 лв.
След оспорвани битки четирима състезатели завършиха с по 5 от 6 възможни точки. Това доведе до дележ на 1-4 място. Допълнителните показатели отредиха купата да отиде в Пловдив при майстора на спорта Любомир Мишев. Втори се класира международният майстор Димитър Мархолев (отново от Пловдив), трети бе майсторът на спорта Цветомир Ангелов (Бургас), а четвърти остана младата надежда на Плевен Дарио Дерешки. На пето място се класира Йордан Николов от Перник. В рейтинг групата до 1900 Радослав Очков от Сливен взе първата награда, а втори остана Стилян Ангелов от Велико Търново. При ветераните най-добре се представи великотърновецът Иван Илийков, следван от Първан Аспарухов от Перник. В битките при момчетата до 10 години надделя Андрей Иванов, който се състезава за Македония. При 12-годишните момчета купата грабна Симеон Тодев от Пловдив, а при най-големите момчета Стилян Ангелов от Велико Търново се окичи със злато. При 10-годишните момичета Нора Рашева от Плевен взе златен медал, а втора се класира Полина Георгиева от Полски Тръмбеш. В горната възрастова група Боряна Аршинкова надделя над своите съпернички, а в групата на 14-годишните със злато се окичи Ивелина Христова от Добрич.
На турнира бяха раздадени над 1000 лв. под формата на парични и предметни награди. Вечерта организаторите от ШК „Асеневци“ се бяха погрижили за доброто настроение на участниците с музикална програма и безплатни бутилки вино от специалната изба на „Асеневци“. Гости вечерта бяха и фолклорен танцов клуб „Плетеница“, които изиграха автентични български хора, заедно с участници и придружители от турнира.
„Лясковец е град, в който до преди 2-3 години нямаше шахматни традиции. Днес той е една популярна шахматна дестинация, която вече трета година събира шахматисти от цяла България. Много от гостите ни споделиха, че това е един от любимите им турнири и много биха се радвали, ако се провежда още един такъв през годината. Много ни радва този факт и ще сме изключително щастливи, ако успеем да съберем шахматистите още веднъж през 2020 година. Сърдечно благодарим на целия екип на Община Лясковец и лично на д-р Ивелина Гецова, в чието лице срещаме огромна подкрепа и съдействие. Заедно направихме много за развитието на шахмата в Лясковец и вярваме, че бъдещето е обещаващо!“, коментираха организаторите на събитието и ръководители на ШК „Асеневци“ и ШК „Лясковец“ Цвета Галунова и Даян Нинов.
Следващата голяма проява на ШК „Асеневци“ е шахматният фестивал „Търновско царство“, където наградният фонд ще бъде над 4000 лв. Турнирът ще се проведе от 29 февруари до 4 март в Парк хотел „Асеневци“.


Ключови думи
шах турнил Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати