Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Затварят ул. „Васил Левски” за коли, бул. „България” и ул. „Никола Габровски” стават еднопосочни

  27.01.2020 11:55
Затварят ул. „Васил Левски” за коли, бул. „България” и ул. „Никола Габровски” стават еднопосочни

Ул. „Васил Левски” да стане пешеходна зона в участъка от Студентския стол до кръстовището пред пощата, а колите да минават по обходен маршрут: ул. „Бачо Киро” – „7 юли” – ул. „Христо Ботев”, предлагат създателите на предварителния проект на Генералния план за организацията на движението във Велико Търново, с който в. „Кореспондент” разполага. Тази зона е и най-често затваряна заради различни градски мероприятия. Лентите за паркиране по „Бачо Киро” и „7 юли” съответно ще бъдат премахнати, а двете улици стават двупосочни по цялата дължина.

 Основните градски пътни артерии – бул. „България” и ул. „Никола Габровски” пък стават еднопосочни, с което се осигурява бързо, безпроблемно и безконфликтно движение на автомобилите, предлагат още от фирма „ИТСИ”. Според тях това ще доведе до неговата поточност и ще се избягват тапите, особено в пиковите часове. Еднопосочно колите по бул. „България” ще се движат от  кръстовището при кооперативния пазар до Беляковско шосе, продължава по „Краков” в посока запад и се влива в „Никола Габровски”. Еднопосочният участък от „Никола Габровски” е от кръстовището с „Йоновка” до пазара.

 Инженерите от Института по транспортно строителство и инфраструктура са се съобразили и с желанието на великотърновци за велоалеи, изказано на общественото допитване до гражданите. Велоалеи, според предпроекта, също са предвидени. Основният ринг е бул. „България”, ул. „Никола Габровски”, ул. „Краков”.

- Извеждаща отсечка от кв. Бузлуджа – по цялата ул. „Георги Измирлиев“ до бул. „Никола Габровски“, от бул. „Никола Габровски“ до бул. „Краков“ (връзка с ринга).
- Извеждаща отсечка от кв. Бузлуджа – по ул. „Иларион Драгостинов“ между бул. „Никола Габровски”, кръговото кръстовище с ул. „Деньо Чоканов”.

- Извеждаща отсечка от кв. „Акация” - по цялата улица „Пейо Яворов”, на ул. „Беляковско шосе” от кръстовището с ул. „Пейо Яворов” до бул. „България” (връзка с ринга).

- Извеждаща отсечка от Старата градска част – по ул. „Стефан
Стамболов“ от подхода към „Самоводската чаршия“ (ул. „Г.С. Раковски“), на запад по ул. „Независимост” и „Васил Левски”, до кръстовището с „България” и „Никола Габровски” (връзка с ринга).

- Обслужваща отсечка по ул. „Мармарлийска“ от кръстовището с
ул. „Васил Левски“ и ул. „Бачо Киро“ до ул. „Балкан“ / ул. „Тракия“.
- Обслужваща отсечка по цялата улица „Бачо Киро”.

- Обслужваща отсечка по цялата ул. „7 юли”, по ул. „Козлодуй” между „7 юли” и „Мармарлийска”.

- Обслужваща отсечка в областта, заключена от вътрешния ринг – по цялата ул. „Тодор Балина” и цялата ул. „Йоновка”.

- Обслужваща отсечка между ул. „Славянска” между ул. „Н. Габровски” и ул. „Мизия”

- Обслужваща отсечка за Западна промишлена зона – по целия бул.
„Никола Габровски“.

Старата градска част няма да бъде затворена за автомобили зона, но се предлага в дългосрочен план там да се създадат споделени пространства с равни права на участниците в движението, каквито са съвременните тенденции по света, коментира инж. Христо Грозданов. Като възможност за ограничаване на колите в стария град, е или да се допускат тези само на собствениците на имоти, или да влизат само автобусите на градския транспорт.

Предлага се и създаването на подземен паркинг под Цирковата площадка и надземен на Северния пътен възел.

 Създателите на предварителния проект Христо Грозданов и  Кирил Станчев са анализирали трафика на 13 възлови кръстовища и улици, като са дадени съответните препоръки. Предвид и желанията на търновци, те предлагат Общината да създаде изцяло нова схема на градския транспорт, защото сегашната е неефективна и не покрива всички квартали и връзките между тях.

В дългосрочна перспектива се препоръчва улиците „Магистрална”, „България” и „Никола Габровски” да се приведат в един клас, тъй като в момента те не са, поради различната им ширина в дадени участъци. Те са сред улиците с най-висок клас, като препоръчителната скорост е 40 км/ч, а за останалата улична мрежа от V и VI клас тя да бъде ограничена до 30 км/ч.  

Всички мерки за организацията и разтоварването на градския и транзитен трафик през Велико Търново биха били най-ефективни след изпълнението на големи инфраструктурни проекти както в града, така и в републикански мащаб: кръговите кръстовища под Летния театър и бул. „България”, буферните паркинги в Сержантското училище и на „Френкхисар”, пешеходния надлез над ул. Магистрална”, Северният пътен възел под Трапезица, както и изграждането на АМ „Хемус”, скоростния път Велико Търново – Русе и тунела под Шипка.

Настоящият проект, който следва да бъде одобрен, е първият петгодишен план за организацията на движението в старата столица от 1994 г. и той трябва да посочи стратегията за развитието му. Подлежи на ново обществено обсъждане, едва след което ще се възложи същинския проект.

Ана Райковска      


Ключови думи
предпроект генерален план за организацията на движението
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати