Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Икономика

С нови машини и нова технология започна годината за „Евротафт”

  27.01.2020 06:28
С нови машини и нова технология започна годината за „Евротафт”

С обновен машинен парк и нови технологии „Евротафт” АД ще защитава мястото си на утвърден производител на килими за баня. Модерните машини спестяват човешки труд и повишават качеството, с което дружеството ще отстоява позиции на един силно конкурентен пазар. Инвестицията е за 100 000 лева, а ефектът вече се забеляза на последното участие на фирмата в специализирания панаир във Франкфурт, където потенциални клиенти са били особено доволни от вкарването на нови технологии, повишаващи качеството на изделията.
Работим по идеята за технологично обновяване повече от 5 години. Целта ни е да подобрим качеството, но и да решим проблема с липсата на работна ръка. Новите машини спестяват човешки труд, подобряват условията за работа и в същото време създават по-добри продукти, обясни изпълнителният директор на лясковската фирма Любомир Хараламбиев.
Четири години екипът на „Евротафт” АД се опитвал да намери финансиране за обновяването чрез проект по някоя европейска програма. Въпреки наличието на Евро в името обаче, на фирмата все малко не й достигало да получи одобрение. И в крайна сметка, в началото на миналата година, било решено, че повече няма да се губи време с проекти, а ще се търси собствено финансиране. Взели кредит и година по-късно машините вече работят и фирмата може да покаже новите си продукти.
Обновяването започва още в първите етапи на производство с купуването на широкоформатен принтер, който разчертава оформлението на бъдещето килимче за баня. Принтерът спестява едно работно място и се управлява директно от дизайнера на фирмата.
Следващата нова машина е свързана и с прилагането на нова технология, която е световна мода в бранша. Доскоро за гърба на килимите се е използвал бутадиен стиролов латекс. Самата технология е предполагала лоша работна среда, освен това латексът старее сравнително бързо, става трошлив и се рони. Новата машина работи с термопластичен еластомер – най-новият материал в килимарството. При него няма стареене, изгаряне и е безвреден за околната среда. Самата среда за работещите вече е много по-добра. Произведените с него килими са намерили много добър прием на панаира „Хаймтекстил” във Франкфурт, където се представила и лясковската фирма в началото на новата година. Там „Евротафт” АД представила филм за обновеното си производство, като стари и нови клиенти били особено впечатлени от новото покритие с еластомер.
Третата нова машина за фирмата е лазерен нож за обрязване на готовото изделие. Досега това се е правело ръчно. Работата беше тежка, докато с лазера трудът на работниците се облекчава изключително много, освен това се постига много по-голяма точност, обяснява Хараламбиев.
„Евротафт” АД е създадено през 2016 г., като основни акционери са фирма „Евротекс 21” ЕООД, основана през 1993 г. и Денчо Димов като физическо лице. Фирмата е специализирана в производството на ръчно тафтирани килими за баня, а от 1998 г. продукцията се реализира изключително на европейския пазар. В момента основните клиенти на „Евротафт” АД са от Великобритания, Белгия и Германия. Във фирмата работят 22-25 работници, като основната част от тях са дългогодишни служители с голям опит.
Имахме труден период, който се надявам че вече сме преодолели. Няма как да не изразя своята благодарност към Евгени Иванов, който в тежък за фирмата момент ни оказа съдействие и ни помогна. До голяма степен и на него дължим възможността да осъществим обновяването и да защитаваме своето място на пазара с ново оборудване и технологии, заяви основният акционер в „Евротафт” АД Денчо Димов.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Евротафт Денчо Димов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати