Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Емил Елефтеров от Самоводене представя България на Европейското за масажисти

  26.01.2020 06:36
Емил Елефтеров от Самоводене представя България на Европейското за масажисти

Свой представител на Европейското за масажисти, което ще се проведе през април във Франция, ще има България. Правото за това спечели 47-годишният Емил Елефтеров от Самоводене. Участието му ще е безплатно и всъщност то е голямата награда, която Емил завоюва на Първия международен гръцки шампионат. Форумът се проведе през октомври, а на него самоводчанинът стана абсолютен шампион сред победителите в шестте категории. Малко по-рано – през септември 2019 г., Елефтеров бе единственият българин, участвал в Евроазиатския шампионат за масажисти, рехабилитатори и козметици. От там той се върна с диплом „За мъдрост и опитност“.
В продължение на 27 г. Емил се занимава с ресторантьорство. Голяма част от всичките тези години прекарва в Банско. През 2016 г. обаче решава, че е време да промени живота си. Записва се в Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в Царево. Предприятието предлага придобиване на професионална квалификация на хора, навършили 16 години, предлага и обучения за придобиване на ключови компетентности и професионално ориентиране. В Царево Емил се преквалифицира в две направления - за козметик и за масажист.
Именно в Царево Емил Елефтеров среща Мария Якоб - кинезитерапевт, специалист по китайска метафизика, Wellness&SPA. Тя е един от преподавателите на Емил и сред първите, които забелязват потенциала му. Нещо повече – Якоб предлага да бъде основана Българска асоциация на миофасциалните терапевти. Буквално преди броени дни бяха подадени документите за регистрация на асоциацията, на която Якоб е почетен председател, а председател е Емил Елефтеров.
От Мария Якоб Емил усвоява всичко, свързано с масажите и миофасциалните техники. Миофасциалната терапия може да се използва за лечение на всяка дисфункция на опорно-двигателната система, която се причинява от меките съединителни тъкани. Емил вече е на трето  ниво в усвояването й от максималните 4 и е един от едва тримата терапевти в региона, които я владеят.
Сигурно ще прозвучи като клише, но работата ни наистина е отговорност. За съжаление българинът боледува много и по-често търси хора като мен заради здравословни проблеми, отколкото за удоволствие. Стремя се да влагам максимума професионализъм, на който съм способен, да давам най-доброто от себе си. Знам какво е да те боли и искам да помагам, обяснява Емил. Признава, че невинаги нещата се получават по най-желания и за пациента, и за масажиста начин, просто защото всяко състояние е индивидуално. Но сме длъжни да опитаме всичко, вярва Елефтеров.
Със същата отговорност той подхожда и към участията си в състезания. Преди предстоящото във Франция например се е съсредоточил в разработването на специално масажно масло. То ще бъде на основата на кокосово и какаово масла в комбинация с пречистена агнешка мас. И за да има български нюанс, смята да добави розово масло или лавандула.
Издирвам стари източници и обмислям осъвременяването на някогашни методи за облекчаване на болката, уточнява Елефтеров, и дава пример с агнешките кожи, които във вековете назад са използвани при натъртвания или болки в ставите или костите.
Емил Елефтеров не се притеснява от конкуренцията, затова и е основното действащо лице в проведения във Велико Търново мастър клас на Марио Ел Хамули. Ел Хамули е с египетски произход, живее в Швейцария и е сред масажистите със световна известност. През 1995 г. основава Международната академия по масаж в Швейцария, а за България представител на тази академия е Емил Елефтеров.  Именно Емил го довежда във Велико Търново, за да обучи негови колеги.
Самият Емил може да бъде открит в „Гили“ в кв. „Триъгълника“. Все още не е реализирал голямата си професионална мечта – да има собствено студио в Самоводене. Вярва обаче, че и това ще стане, стига да не спира да се развива. Затова и в плановете му влиза усвояването на още терапии – като тайландската ток сен например, която в буквален превод означава почукване върху енергийния канал. Според тайландската медицина в тялото съществуват 72 000 енергийни канала. Натрупването на напрежение в мускулите и сухожилията водят до блокиране на тези канали, невъзможност за свободно движение на енергията и оттам до болести и болка.
В ток сен се използват дървено чукче и различни дървени инструменти, чрез които се извършват почуквания в цялото тяло по протежение на енергийните канали. Вибрациите релаксират мускулите, сухожилията и нервите и изцеляват, обяснява Емил, твърдо решен да усвои и тази терапия редом с всичко останало, което вече владее – класически масаж, миофасциален релийз, тай масаж, енергийно въздействие по време на масаж върху меридианите и пр.
Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
Емил Елефтеров масаж
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати