Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Издадена е виза за проектиране на Експо центъра във Велико Търново

  26.01.2020 06:34
Издадена е виза за проектиране на Експо центъра във Велико Търново

В напреднал стадий е процедурата по съгласуване на идейния проект за изграждането на Експозиционен център във Велико Търново. Сградата, заедно с прилежащата й инфраструктура и заобикаляща среда, ще даде началото на реалното създаване на новия градски център, който ще се оформя върху терените на Старото военно училище. Вече е издадена виза за проектиране, която е в Министерството на културата за съгласуване, научи в. „Кореспондент”.
Идейният проект е дело на арх. Клаудио Нарди, който спечели международния архитектурен конкурс, проведен от април до юли 2018 г. Последваха редица обжалвания срещу класирането, които се проточиха до април 2019 г. Жалбите обаче бяха оставени без уважение последователно от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. С окончателното решение на магистратите процедурата по организиране, провеждане и избиране на победител в Международния архитектурен конкурс за Нов градски център на Велико Търново се счита за окончателно успешно приключила. Изплатени са и наградите на първите осем класирани проекта. Но тази зелена светлина пред проекта, не означава, че реализацията му ще започне веднага.
Куп съгласувателни
процедури
с най-различни
институции
предшестват
строителството

И всички те трябва да вървят последователно, както е редът в Закона за устройство на територията. Преди да пристъпи към директното договаряне за изработване на инвестиционен проект, Община Велико Търново продължи с изготвяне на подробен устройствен план и план за регулация и застрояване за проектния имот. Те бяха съгласувани от Министерството на културата, заедно с Работния устройствен план, който бе съставен по изискване на държавната институция. Към него са приложени актуална фотодокументация и фотомонтажи, илюстриращи бъдещата сграда и заобикалящата я среда. След това преписката бе приета на Експертен съвет за устройство на територията и одобрена от кмета Даниел Панов. На тази база е издадена визата за проектиране, на която предстои съгласуване от Министерството на културата, обясняват сложните стъпки от Община Велико Търново. Едва след като всичко това приключи, ще дойде и директното договаряне за изработване на инвестиционен проект с арх. Нарди и сключване на договор с него. Ако страните не се договорят, ще се избира друг, който да прави проекта.
Общината
продължава
да действа

Разработени са вече подробните технически изисквания за следващата фаза на проектиране на сградата. Стартираха процедури за изместване на съществуващи кабелни трасета. Прави се и инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване, необходимо преди старта на строителството. Паралелно с всичко това, Община Велико Търново търси пари за изграждане на Експо центъра.
Проектът
ще се прави
по новия модел
на финансиране -
безвъзмездна помощ и нисколихвен кредит

Експозиционният център е включен в проект „Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище“, който е част от одобрената Инвестиционна програма на Община Велико Търново. Прогнозната стойност на безвъзмездната финансова подкрепа е малко над 7 милиона лева.
За първи път в настоящия планов период общините ще изпълняват проекти с комбинирано финансиране – безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент. За целта от началото на 2019 година започнаха работа финансовите посредници, които ще осигуряват част от финансовия ресурс, необходим за дадената инвестиция. В момента Община Велико Търново разработва бизнес плана на проекта и ще го предостави за оценка на финансовия посредник за необходимия размер на допълнителната БФП.
След представяне на бизнес плана, финансовият  посредник ще изготви становище за структурата на финансирането на проекта и необходимия размер на БФП. Следващата стъпка е Общината да подаде проектното предложение за оценка от страна на Управляващия орган на ОПРР. Ако всичко това завърши успешно, ще се сключи договор за финансиране, след който срокът за изпълнение е 36 месеца.
Всичко изглежда далеч във времето, но надеждата за първа копка дори в края на 2020 г. остава.
Ана Райковска


Ключови думи
Експо център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати