Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

Цанка Николова от Сухиндол има над 200 плочи

  26.01.2020 06:26
Цанка Николова от Сухиндол има над 200 плочи

Над 200 плочи е събрала Цанка Николова от Сухиндол. Заедно със съпруга си тя започнала да купува винилите още в началото на 70-те години. Семейството й до днес си пуска грамофона, който е в отлично състояние.
Колекцията спряла да расте в началото на 90-те години, когато касетофоните изместили грамофона на заден план. По-късно семейство Николови си купили и уредба с дискове. Днес в домашната им механа обаче продължава да стои грамофон от известната по онова време марка „Ригонда“. Чудото на техниката от 70-те години е доста обемно и представлява комбинирана музикална система от радио и грамофон. Точно тези радиограмофони се произвеждат в Рига от 1963 до 1977 година.
А Цанка Николова започнала да купува плочи през 1972 г. По радиото имало предаване „Песен на седмицата“. Там научавала кои са новите заглавия и не пропускала да се сдобие с тях. Малките плочи стрували около 1 лв., а големите се продавали по 1,60 лв. Имало и много съветски плочи. Цанка предпочитала основно българската музика, затова и в нейната колекция има стойностни плочи от най-силните години на българската естрада.
Албумите на Росица Кирилова, Васил Найденов, Мая Нешкова и братя Аргирови са само част от любимите плочи на Цанка Николова. Тя обаче е особено горда с други две. Едната е знаменитата балада за Гунди и Котков, която излиза непосредствено след трагичната смърт на двамата футболисти. Всъщност това била и една от първите плочи, които Цанка Николова си купила. Твърди, че и до днес се намират рядко.
Втората плоча, която е почти уникат, е свързана със Сухиндол. Изпълненията са на вокална група „Домино“, Стефка Берова и Йордан Марчинков. Музиката е на Йордан Чубриков, а тематиката е свързана с града и традиционния празник Трифон Зарезан.
Днес Цанка Николова твърди, че няма по-хубав звук от грамофона. Предпочита го пред всички други възпроизвеждащи устройства, тъй като звукът на плочата е естествен. По думите й музиката от грамофона звучи така, сякаш се чува на живо. Освен това по онова време телевизията била кът, затова много семейства се пренасяли в света на приказките, разказите, операта и концертите със своите грамофони.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
грамофон Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати