Сряда, 05 Oct 2022
            
Други

Британец и търновка дават пример как се прави разделно събиране на отпадъци

  25.01.2020 06:30
Британец и търновка дават пример как се прави разделно събиране на отпадъци

Ралица Грънчарова и англичанинът Ник Хилт са намерили най-доброто и приятно решение да живеят природосъобразно, като събират разделно отпадъците още от вкъщи. Двамата живеят в старата част на Велико Търново и миналата година сметнали, че трябва по-отговорно да се отнасят към опазването на околната среда. Затова решили да събират разделно отпадъците много преди те да се озоват в специалните контейнери. Поразровили се в интернет и така попаднали на сайт за торбичките EASY RECYCLE, които, освен че имат функция на контейнери за разделно събиране на отпадъци, имат и уникален дизайн. На лицевата им страна с надпис и картинка е посочено какво може и какво не може да се изхвърля в тях. Комплектът от три торбички струва около 20 лева и от лятото на 2019 г. година двойката си ги поръчва онлайн. Много е удобно, а и с тях забравяме, че складираме отпадъци в дома ни. Като се напълнят, контейнерите са много близо до нас, споделя Ралица.
Всяка една от торбичките притежава удобна дръжка и здраво залепващи велкро ленти. С тяхна помощ те се прикрепят една към друга, за да стоят изправени дори и когато са празни. Изработени са от полипропилен – вид пластмаса, която е много устойчива и може да се рециклира. Ако се случи така, че целостта на комплекта се повреди, той също се превръща в отпадък – за жълтия контейнер, предназначен за пластмаса и метал. Торбичките не се перат, но могат да се мият. Когато отиваме на излет сред природата, можем спокойно да ги сгънем и сложим в раницата си.  
Колко търновци ползват подобни продукти нямаме информация. Вероятно са малко, но примерът на Ралица и Ник може да бъде заразителен. Стига да има желание, а и средства.
Ана Райковска

 


Ключови думи
отпадъци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати