Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Обявиха грипна епидемия в област Велико Търново

  24.01.2020 12:46
Обявиха грипна епидемия в област Велико Търново

От днес, 24 януари, Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново, информират от Министерството на здравеопазването.

През последните седмици в страната се наблюдава ежедневно увеличение на броя на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип. На територията на област Велико Търново обстановката е аналогична, като заболяемостта от ОРЗ и грип за периода 17.01.2020 г. - 24.01.2020 г. достигна 197 на 10 000 население – стойност, показваща, че заболяемостта е достигнала до епидемично ниво, което се потвърждава и от вирусологично доказана циркулация на грипни вируси. Най-висока е регистрираната заболяемост във възрастовата група 0 - 4 г. – 562,13 на 10 000 население.

Считано от 24.01.2020 г. със заповед РД-01-19/24.01.2020 г. на директора на РЗИ – Велико Търново във връзка с решение на Областния оперативен съвет за борба с грип и ОРЗ от 24.01.2020 г., на територията на област Велико Търново се обявява грипна епидемия, като са разпоредени профилактични и противоепидемични мерки:

В лечебните заведения за болнична помощ се преустановяват плановите операции и  свижданията; стриктно спазване на Наредба № 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции; осигуряване на възможности за разширяване на легловия капацитет на детско отделение и вътрешни отделения, за сметка на други отделения с оглед приемане на насочени пациенти с грип или усложнения от грипа.
В лечебните заведения за извънболнична помощ се преустановява работата на женските и детските консултации; преустановява се и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.
От РЗИ налагат ограничаване провеждането на мероприятия с масов характер. В детските заведения пък ще се прилага ежедневен филтър от медицинските специалисти, като откритите болни деца ще се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.

Предвид големия брой отсъстващи ученици в учебните заведения на територията на общините Павликени и Сухиндол, съответно 31,2% и 31%, с цел ограничаване развитието на епидемията, е предложено на Регионално управление на образованието – Велико Търново прекратяване на учебните занятия в училищата на територията на цитираните общини.


Ключови думи
грипна епидемия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати