Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Светски

„Паметник на дарителите” на рожденика днес – скулптура Георги Чапкънов, краси градинката пред Стопанската академия в Свищов

  24.01.2020 09:35
„Паметник на дарителите” на рожденика днес – скулптура Георги Чапкънов, краси градинката пред Стопанската академия в Свищов

На 24 януари знаменитият български скулптор,илюстратор и сценограф - Георги Чапкънов – Чапа има рожден ден. Една от гениалните му творби,наречена „Паметник на дарителите” е в  градинката пред Стопанска академия в Свищов.

Георги Чапкънов е роден на днешната дата през 1943 г. във Вълчи дол, Варненска област. Завършва Художествената гимназия в София и ВИИИ „Николай Павлович”, специалност, специалност „Скулптура“. Специализира в Париж. Професор е в Художествената академия, ръководител на катедра „Художествена обработка на метал“.

Негови произведения са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия,  сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и др.

Съавтор е на герба на Република България (1997 г.); автор е на „Статуята на София“ в столицата (2000 г.). Автор е също на много монети и медали, правил е портрети на едни от най-известните личности на България. Носител на множество награди у нас и в чужбина.


Ключови думи
Георги Чапкънов Паметник на дарителите Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати