Понеделник, 03 Oct 2022
            
Култура

София MENAR филм фестивал гостува на Велико Търново за четвърти път

  22.01.2020 11:12
София MENAR филм фестивал гостува на Велико Търново за четвърти път

Вече 12 години Sofia MENAR Film Festival запознава българските зрители с културата и духа на Изтока, след като продължава традицията на фестивала „Цветята на Корана”, който между 2009 и 2012 г. представи над 120 източни филми. Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Тя включва специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и обичаите на етнически групи, които обитават земите им.
Sofia MENAR Film Festival се провежда всяка година през януари в София, като тази година се провежда паралелно и в градовете Стара Загора, Пловдив, Варна и Велико Търново. Фестивалът за кино от Близкия Изток и Африка се организира от сдружение „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите.

На 14 януари фестивалът страртира в София и Стара Загора, като билетите бяха разпродадени, а залите - препълнени. Четвъртото издание на Sofia MENAR Film Festival във Велико Търново идва благодарение на съвместната работа на Галин Попов от Пространството за културни и социални събития и срещи ТАМ и организаторите на фестивала Здравко Григоров и Ангел Хаджийски.
“Важно е филмите от програмата на MENAR да достигнат до повече хора. Те ни отвеждат на вълнуващо пътешествие из страните от ислямският свят и ни помагат да опознаем други култури. Чрез това изживяване откриваме, че навсякъде по света хората имаме сходни надежди, предизвикателства и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, любовта винаги ни помага да намерим красивото в този живот”,  споделя Галин Попов във връзка с предстоящото откриване на фестивала в старата столица.
Тази година акцента на фестивала е “Сканди MENAR”, съсредоточен върху копродукции между скандинавски страни и държави от Близкия Изток. 

Във Велико Търново фестивалът ще стартира на 23 януари в 19:30 с иранската продукция “Пастаряни” на режисьора Сохейл Мовафах, а желаещите ще могат да гледат филмите на MENAR срещу цена за билет 4лв. всеки месец в бар ТАМ, като последната прожекция ще е на 7 май. 
Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region.
Менáр /منار , произнася се и манáр/ на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур /نور /, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре или кула, която осветява пътя.


Ключови думи
MENAR ТАМ Галин Попов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати