Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

Да е горд болярин, орисаха малкия Васил – първото бебе за 2020 г. във Велико Търново (СНИМКИ)

  21.01.2020 16:20
Да е горд болярин, орисаха малкия Васил – първото бебе за 2020 г. във Велико Търново (СНИМКИ)

„Да е жив и здрав Васил, и да радва семейството и родината си! Да бъде горд, че е роден в старопрестолния Търновград! Нека късметът и успехът го следват през целия му живот!, така ориса първото бебе за 2020 г. президентката на Зонта клуб – Велико Търново Красимира Коцева. Днес акушерките и лекарите от Родилното отделение на МОБА „Д-р Ст. Черкезов” с гордост и удовлетворение от работата си празнуваха Бабинден. Дамите – орисници от Зонта клуб дариха богато и пребогато малкия Васил, дошъл на бял свят на 1 януари в 15 часа с името си, на Васильовден. Четири сребърни парички, че е високосна годината и 200 лв., с които родителите му да му купят необходимото, получи малкото човече, което кротко и сладко спа през цялото време. Дарове получи той и Общината – Почетният знак на Велико Търново (златна перпера от времето на цар Иван Асен II), поздравителен адрес от името на кмета Даниел Панов, и разбира се, цветя за майката. Те бяха връчени от зам.-кмета на старата столица Снежана Данева.

 Щастливи и развълнувани от вниманието бяха и неговите родители – Атанас и Памела Иванови от Велико Търново. Васил е второто им дете, а на тази стъпка се решили, за да не е сам по-големият им син Борислав (на година и 10 месеца) и да се подкрепят двамата в живота. „Дай, боже, и други деца да имаме!”, си пожела Атанас. Те дойдоха на празника с цялата си благодарност към акушерките и лекарите в Родилното за помощта и грижите, която са им оказали. Васил е роден 12 дни преди термина, по естествен път, както пожелала майката Памела. Тя е студентка IV курс, специалност „Право”. Атанас пък има фирма за мебели.

 Празникът в Родилното отделение започна с молебен за здраве, отслужен от отец Славчо. И с много гости, които сипеха пожелания за здраве и много бебета през настоящата година. С думи на почит и благодарност към всеотдайния труд и професионализъм на целия екип се обърнаха Снежана Данева, Дияна Димитрова – директор на филиала на Медицинския университет – Варна и др.     

  „За четвърта година ражданията във Велико Търново са над 1000. На фона на демографската криза в България, това е награда за нашия труд. Удоволствие е да работиш с такъв екип, който дава всичко от себе си, за да може жените от търновския и другите региони да бъдат доволни. Желая на всички вас да бъдете здрави, силни, а във вашата мисия да дарявате живот да бъдете успешни! И да имате последователи, за да може този красив град да се радва на красиво поколение! Благодаря ви”, каза в краткото си слово началникът на АГ отделението доц. Светлозар Стойков.  

 Акушер за 2019 г. в АГ отделението стана Евшен Сюбейманова Мехмедова, наградена с грамота от представителката на Асоциацията за професионални грижи в здравеопазването Стела Коева и главната сестра в отделението Мимикова.

По традиция дамите от Зонта клуб – Велико търново всяка година подпомагат Родилното отделение във великотърновската болница. И сега те не изневериха на нея и даряват лампа на стойност 2000 лв. Тя ще бъде връчена на специална церемония, обяви г-жа Красимира Коцева.

 И както повелява празникът, най-младата акушерка поля вода на доц. Стойков да си измие ръцете, а младите танцьори от ансамбъл „Търновче” се впуснаха в кръшна ръченица. Накрая всички се хванаха на хорото, след което дойде ред и на богатата почерпка.

1019 бебета са се родили в отделението през 2019 г. миналата година, от които 17 двойки близнаци. 47 са дошли на бял свят от началото на тази година. Най-младата родилка е на 14 години, а най-възрастната - на 48 г., обобщи статистиката началникът на АГО доц. д-р Светлозар Стойков. „Запазва се тенденцията от няколко години тук да се раждат над 1000 бебета, което е доказателство за добре свършена работа”, посочи той.  16 акушерки и 10 лекари работят в отделението, а голямата радост за всички са четирите нови попълнения от акушерки от първия випуск на Факултета на Варненския медицински университет във Велико Търново, които избраха да останат и да работят тук. Все повече жени и от други области избират Велико Търново, за да родят. 78 са родилките от Габровска област, приемани са също и от областите Бургас, Русе, Ямбол, София и др. Бебетата на две чужденки също са се появили на бял свят тук. Д-р Стойков изтъкна професионализма на работещите в отделението по неонатология и изказа специална благодарност на неговия ръководител д-р Кина Николова, както и на всички свои колеги, посветили се на благородната мисия да помагат да се роди нов живот.

Ана Райковска

   


Ключови думи
Бабинден Велико Търново първото бебе за 2020 г.
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати