Вторник, 16 Мар 2021
            
Икономика

В събота ресторантьори и хотелиери обличат жълтите жилетки в знак на протест

  20.01.2020 18:56
В събота ресторантьори и хотелиери обличат жълтите жилетки в знак на протест

На 25 януари, събота, ресторантьори и хотелиери от цялата страна започват протестни действия, отначало символични. Персоналът, както и собствениците на хотели и заведения, ще работят с жълти жилетки. Така се разбраха днес във Велико Търново представители на регионалните организации от 36 града, членки на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, на национална работна среща. Тя е инициирана от местните представители на бранша. Исканията и решенията, които бяха взети, обобщиха Вени Петрова и Румен Калайджиев - председатели на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Атанас Димитров – зам.-председател и домакинът на срещата Петър Стефанов – председател на регионалното сдружение във Велико Търново. Хотелиери и ресторантьори се решават на тази стъпка, защото според тях браншът отива надолу, а всички „са убити от данъци и такси”.

Присъстващите приеха декларация, която ще изпратят до МС, НС и четири министерства, от които зависят. В нея те набелязват пакет от мерки в борба със сивата икономика в сектора. Искат задължителна регистрация по ДДС на всички фирми, които работят в бранша, още от самото начало на дейността им. Настояват за  отмяна на Наредбата на НАП N18 за запечатване на заведения при открити нередности като крайна репресивна мярка, както и за персонална отговорност на обслужващия персонал при фискална нередност. Друго искане е категоризация на всички обекти, които работят като „топла точка” и кафе-машините и въвеждане на лимит за разрешителни за откриване на нови обекти, уточни Вени Петрова.

 Най-радикалното им настояване, с последици за държавния фиск, е намаляване на ДДС ставката на 5 % за храни и стоки от първа необходимост, както е в съседна Румъния.

„Ние не сме срещу Наредбата на НАП, ние сме за изсветляване на икономиката, за спазване на правилата и законите. Но тази Наредба на нас много ни пречи, защото в нея има редица недоразумения”, казват ресторантори и хотелиери. Тя влиза в сила от 31 януари и задължава собствениците на обектите да инсталират специален модул в софтуерите, който позволява достъп на проверяващите от НАП до лични данни, рецептурни книжа и др. Тази Наредба отменя и издаването на междинен касов бон, което крайно затруднява пряката работа.

Засега от Асоциацията са настроени за преговори и няма да затварят заведения, защото се считат за социално отговорни. Ще настояват обаче исканията им да бъдат изпълнени, а за ефективни стачни действия още не са взели решение.

Около 400 000 души работят в този ключов за икономиката на България сектор. По думите на ръководителите на БХРА, собствениците на обекти в него плащат ежемесечни и ежегодни такси и данъци по 41 позиции. Ако се стигне до намаляване на ДДС-то, те едва ли ще смъкнат цените, но уверяват, че с тези пари ще вдигнат заплатите на персонала.  

Ана Райковска

  


Ключови думи
БХРА протест работна среща Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати