Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

ВТУ почете паметта на създателя на Търновската книжовна школа Св. Евтимий, Патриарх Търновски

  20.01.2020 14:13
ВТУ почете паметта на създателя на Търновската книжовна школа Св. Евтимий, Патриарх Търновски

На 20 януари православната ни църква отбелязва деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски – книжовник, небесен покровител на Търново и основател на Търновската книжовна школа.

В храма, носещ неговото име, на територията на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, служба акатист в прослава на светеца отслужи отец Йордан Симеонов. „Земята, на която стоим, е свята, защото тук е имало много манастири. Не случайно се казва и Света гора. Много молитви, много сълзи са отправяни тук за спасението на българския народ. Днес, всички ние, които сме се събрали да почетем св. Евтимий, му отдаване почит. На един истински пастир, който е бил готов да даде душата си за своите овци. Такива примери, за съжаление, в днешно време няма. Да почетем празника и всеки според признанието си, доколкото е възможно, да бъде един продължител на делото на св. Евтимий. Защото без вярата, без духовността и просветата нямаше да я има България и българския народ.”, каза за RegNews свещеникът, който служи в четири църкви с патрон Св. Петка – в Беляковец, кв. „Картала” във Велико Търново, в Присовския манастир и Патриаршеския манастир „Св. Троица”.

Да почетат светеца на тържествената служба се събраха ректорът на Университета проф. Христо Бонджолов, бивши и настоящи университетски преподаватели, зам.-кметът Георги Камарашев, родолюбци. Сред тях беше и проф. Иван Харалампиев, ректор от 1999 г. до 2007 г., в чийто мандат е започнало строителството на храма.

 На паметника на Патриарх Евтимий беше поднесен венец от името на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Ана Райковска


Ключови думи
Св. Евтимий ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати