Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура

Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена

  20.01.2020 10:51
Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена

Мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” се завръща на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново след няколко успешни турнета в страната. Спектакълът е създаден по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех ть, Радке! Зех ть!” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Великотърновци и гостите на града ще могат да гледат постановката на 22 януари от 19 часа в голяма зала на МДТ.
Спектакълът се приемат с огромна радост и бурни аплодисменти от публиката в цялата страна. За изключителния интерес към „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” говори фактът, че той е донесъл най-големи приходи на великотърновския театър за 2019 г. Само за три месеца след премиерата представленията са аплодирани от 4000 зрители, а приходите от продажба на билети възлизат на 39 000 лв., уточни директорът на МДТ Васил Вълчев.
Режисьор на мюзикъла е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.
Според гост-режисьорът Гълъб Бочуков великотърновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, сподели той.    
„Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни е първият български драматургичен текст, създаден през 1853 г. Три години по късно в Шумен - на 15 август 1856 г., комедията за първи път е поставена на сцена. С тази премиера се поставя началото на българския театър. По думите на режисьора текстът носи характера на българщината, а той самият се е постарал да го представи като комедия на нравите и страстите. Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а от тогава никой не е посягал към него.
След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех ть, Радке! Зех ть!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представи на сцена.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати