Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Обсъждането на Бюджет 2020 загатна за напрежение между опозиция и управляващи в Лясковец

  18.01.2020 14:11
Обсъждането на Бюджет 2020 загатна за напрежение между опозиция и управляващи в Лясковец

Бюджет 2020 е първият сериозен показател как ще работят заедно управляващи и опозиция в Общински съвет Лясковец и на първо четене това няма да е лесно. Обсъждането на бюджета предизвика интерес и загатна, че ще има сериозно противопоставяне срещу проекта на администрацията, след като той влезе в комисиите на ОбС. Опозицията не крие, че не харесва предложената от кмета д-р Ивелина Гецова финансова рамка и ще търси начини за промяна преди окончателното приемане в заседание на ОбС.

От близо 11 милиона лева се очаква да тръгнеа бюджетът за 2020 г. Капиталовите са 367 000 лева, но от тях държавата си удържа директно 200 000 лева заради стар заем. Около темата за старите дългове, която според опозицията говори за финансов колапс на Общината, вървят спорове от доста време, дори и във Фейсбук. А в началото на годината една от основните опозиционни сили – ЗС „Александър Стамболийски” излезе с позиция, в която се казва, че не кметът, а Общинският съвет е върховният управляващ орган в Общината и точно приемането на Бюджет 2020 ще го докаже.

Проектът за бюджет влиза на комисии в ОбС, а приемането му трябва да стане на извънредна сесия в началото на февруари. Преди това на редовно заседание трябва да мине предложението на БСП за отпадане на таксите за детските ясли в Лясковец. Идеята на този етап не е отразена в бюджета, но едва ли ще срещне сериозен отпор от страна на управляващите при гласуването. Други промени в местните данъци и такси за следващата година не се очакват.

Изборите тази есен поставиха в много интересна конфигурация властта в Лясковец. Д-р Ивелина Гецова спечели своя пети мандат, но за първи път тя не разполага с мнозинство в ОбС. ГЕРБ спечели 7 места, докато ЗС „Александър Стамболийски” и БСП имат общо 8 съветници. Решаващият коз в момента е в ръцете на двамата от „Демократична България”. След като Георги Петров бе избран за председател на ОбС с гласовете на левицата и това наклони везните в полза на опозицията, за д-р Гецова и екипа й се очертават тежки битки в Общинския съвет.


Ключови думи
Лясковец бюджет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати