Вторник, 16 Мар 2021
            
Култура

Мюзикълите „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” и „Патиланци” са донесли най-големи приходи на великотърновския Театър през 2019 г.

  16.01.2020 12:46
Мюзикълите „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” и „Патиланци” са донесли  най-големи приходи на великотърновския Театър през 2019 г.

Мюзикълът „Вражалец”, детският спектакъл „Тримата братя и златната ябълка” и оперетата на Камлан „Теменужката от Монмартър” са най-играните заглавия за 2019 г. в афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във В. Търново. С общо 20 заглавия са излизали на сцена през годината великотърновските артисти. 12 от постановките са на български автори, а останалите – на чужди, сочи отчетът на театъра за миналата година.  
С четири премиерни спектакъла и два концерта може да се похвали МДТ за 2019 г. Три са новите музикални заглавия в репертоара – „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман, мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев и детският мюзикъл „Патиланци” на Александър Йосифов. На търновска сцена бе и премиерата на комедията „Хванат.net”, създадена по пиесата „Хванат в мрежата” на известния британски драматург Рей Куни. Режисьор на спектакъла е Тамара Иванова. Екипът на театъра зарадва своята публика и с традиционните концерти с оперетни шедьоври за празника на Велико Търново 22 март и за Коледа.
„И трите музикални заглавия се реализират благодарение на отличното сътрудничество между двата отдела на нашия театър – драматичния и музикалния. Тази творческа симбиоза, особено в мюзикълите, се наложи като успешна практика при нас. Участието на актьорите от драмата в тези заглавия е много ценно, а благодарение на тях спектаклите са живи и интересни”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев.
Общо осем са заглавията в афиша на МДТ, които е играл драматичният състав през 2019 г. Сред тях са „Декамерон” по Бокачо, пиесата „Музикантът” на великотърновския драматург Любен Босилков – Ройс, комедията „Да си богат не е лесно” по Пиер Шено, „Госпожа Министершата” на Бранислав Нушич, „Червило”, „Хванат .net” заедно с историческите заглавия „Духът на поета” на Стефан Цанев и „Йоан, синът на Асен” по адаптация на Иван Митев. Шест са музикалните заглавия, представяни пред публика –  оперетите „Баядерка” и „Теменужката от Монмартър” на Калман, мюзикълите „Българи от старо време”, „Вражалец”, „Криворазбраната цивилизация” и „Зех тъ, Радке! Зех тъ!”.  Общо четири са детските постановки на великотърновския театър, които също се радват на изключителен успех в цялата страна. Сред тях са мюзикълите „Патиланци” и „Четиримата близнаци” заедно със спектаклите „Пипи Дългото чорапче” и „Тримата братя и златната ябълка”.  
Най-големи приходи за театъра е донесъл мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!”, уточни директорът. Само за три месеца след премиерата представленията са аплодирани от 4000 зрители, а приходите от продажба на билети възлизат на 39 000 лв. След него по този показател се нареждат „Теменужката от Монмартър” и „Вражалец”. От детските заглавия рекордьор е „Патиланци” с 4500 зрители само са два месеца след премиерата.
С репетиции на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус ще започне новата 2020 година съставът на великотърновския театър. Над подготовката на спектакъла от 20 януари ще работи постановъчният екип на режисьора Гълъб Бочуков и главния диригент на МДТ Игор Богданов. Премиерата на едно от най-известните класически оперетни заглавия на Щраус ще бъде през март.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати