Общество

Народният представител Явор Божанков и общинският председател на БСП Огнян Стоянов направиха приемна за гражданите на Горна Оряховица

  14:48, 15 Jan 20
Народният представител Явор Божанков и общинският председател на БСП Огнян Стоянов направиха приемна за гражданите на Горна Оряховица

Мръсният въздух и безопасността на пътя през Арбанаси бяха най-често споделяните проблеми от горнооряховчани

 

Актуални проблеми на населените места поставиха посетителите на приемната пред народния представител Явор Божанков и общинския председател на БСП Огнян Стоянов.

Един от най-дискутираните проблеми се оказа замърсяването въздуха в града с фини прахови частици и попадането на Горна Оряховица в челните места на негативната статистика за най-замърсен град. Друг обсъждан проблем се оказа ежедневното преминаване на гражданите по отсечката Горна Оряховица - Велико Търново през с. Арбанаси. Част от посетителите на приемната споделиха, че ежедневно им се налага да пътуват по този маршрут. Предвид честите пътнотранспортни произшествия на ремонтираната отсечка, гражданите заявиха, че се притесняват за своята сигурност и поискаха да се вземат мерки.

На въпрос „Могат ли да се вземат адекватни мерки относно проблемното трасе?“, Божанков пое ангажимент да потърси мнението на експерти, които да извършат анализи и да направят заключение какви са причините за честите инциденти. „Аз не съм екперт по пътна безопасност. Причините може да са комплексни. Некачествена настилка, лошо отводняване, несъобразена скорост. Ще потърся мнението на експерти и ако се открият проблеми, ще сезирам отговорните институции и ще потърсим решение. Факт е, че инцидентите по тази отсечка се увеличиха до неприемливи нива“, допълни Божанков.

По въпросът за замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици отношение взе Огнян Стоянов. Той припомни, че средствата за подмяна на уреди за отопление все още не са отпуснати на Горна Оряховица, защото министерство на околната среда и водите и Общината водят дела. „Докато местната власт спори с министерството, градът ни отново оглавява негативните статистики. Нашата Община няколко пъти плаща планове за подобряване на чистотата на въздуха, но пренебрегва миенето на града и населението места. Със съветниците от нашата група ще настояваме градът и селата да се измиват редовно. Това е най-малкото, което общината може да направи“.

Народният представител подчерта, че състоянието на всички компоненти от околната среда е незадоволително. „Въздуха, водите, нерегламентирания внос и изгаряне на отпадъци – това са част от мотивите да внесем вот на надеворие към правителството в сектор екология. Действията ни вече дават резултат – институциите се задвижиха, вече има оставки и се търси отговорност. Поставяме си висока цел. След този вот всеки български гражданин да живее в по-чиста и здравословна околна среда“, заяви Божанков.

Двамата поеха ангажимент да инфирмират гражданите своевременно за всяко развитие по тези проблеми.


Ключови думи
БСП приемна