Събота, 01 Oct 2022
            
Други

Черногуш гмуркач и сива патица са по-редките зимуващи птици в региона на Велико Търново тази година

  14.01.2020 16:12
Черногуш гмуркач и сива патица са по-редките зимуващи птици в региона на Велико Търново тази година

От 9 до 12 януари 2020 г. експерти на РИОСВ - Велико Търново взеха участие в 44-то Среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Съвместно със служители на ТП ДГС „Елена“ са извършени наблюдения на язовирите  „Александър Стамболийски” и „Йовковци”, на р. Росица в участъка с. Горско Косово – път Русе – Велико Търново, и р. Янтра в участъка с. Крушето – с. Самоводене.

За всички посетени водоеми са установени общо 2 416 индивида от 13 вида водолюбиви птици. Числеността е в характерния за региона порядък, предвид и топлия зимен сезон.

По-висока численост е отчетена при видовете лиска – 238, сива чапла – 41, голяма бяла чапла – 48, фиш – 26, по-ниска при голям корморан – 89 и ням лебед – 12. Със сравнително характерната за региона численост са малък гмурец – 66, голям гмурец – 45 и зеленоглава патица – 1795. Установени са два екземпляра от вида черногуш гмуркач, който е инцидентно зимуващ вид за водоемите в региона и 5 индивида от по-рядката и застрашена сива патица.

По време на преброяването не са открити мъртви или болни птици, не са констатирани нарушения на Закона за биоразнообразието и Закона за лова и опазване на дивеча.

Среднозимното преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България е част от методиките за мониторинг на биологичното разнообразие в рамките на Национална система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР). В него участват служители на ИАОС, РИОСВ, национални и природни паркове, държавните горски предприятия, учени от НПМ и ИБЕИ при БАН, членове на Съюза на ловците и риболовците, специалисти и доброволци от неправителствени организации, като Българско дружество за защита на птиците, СНЦ Зелени Балкани, природозащитна общност „Дивия свят на Струма“, студенти и преподаватели от Биологически факултет на СУ и представители на Консорциум „Дикон-Партицип“.

Целта на преброяването е установяване на числеността на зимуващите в България водолюбиви птици и определяне на най-важните водоеми и територии за тях.

Данните от среднозимните преброявания на зимуващите водолюбиви птици се докладват ежегодно до международната организация Wetlands International.

 


Ключови думи
гмуркач сива патица преброяване зима райнон на Велико търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати