Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

На сцени в 50 града у нас е играл Великотърновският театър през 2019 г.

  14.01.2020 10:19
На сцени в 50 града у нас е играл Великотърновският театър през 2019 г.

На сцени в 50 български града са играли през 2019 г. артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. В някои от населените места те са гостували по осем пъти през годината. В други селища пък са играли по 3-4 представления на ден. Възстановени са редица стари дестинации, но са завоювани и нови сцени в 10 града в страната.
През миналата година продължихме нашето партньорство с големите културни центрове у нас, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Той припомни, че Театърът е гостувал на сцените на държавните опери в Русе, Бургас и Стара Загора, както и в повечето областни центрове в страната. По-голяма част от спектаклите на Театъра в турне са преминали под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.
На 231 000 лв. възлизат приходите от спектакли през миналата година, а в сравнение с 2018 г. парите са с 15 000 лв. повече, отчете Васил Вълчев. Общо 161 са изиграните представления през 2019 г., а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 28 000 души. Спектаклите на сцената в старата столица са 56 и са били посетени от 8000 зрители. Общо 105 са представленията, изиграни в турне. Те са били гледани от 20 000 души. Най-силно по финансови показатели е последното тримесечие на годината, а приходите от него възлизат на 101 000 лв., посочи още директорът на Театъра.
Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през новата година, дори да го увеличим, заяви Васил Вълчев. Като постижение на екипа той посочи постигнатия творчески и репертоарен баланс между двата художествени отдела в МДТ – драматичният и музикалният. Има баланс и между българските и чуждите заглавия в театралния афиш.  
Сред успехите на великотърновския театър през 2019 г. е участието в Международния фестивал на спектаклите за деца “Вълшебната завеса“, който се проведе в Търговище. Храмът  на Мелпомена в старата столица бе избран да представи на фестивалната сцена постановката „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, адаптация на текста, режисура и сценография - Стефан Методиев, композитор - Михаил Шишков. Това бе първата изява на МДТ на престижен форум от 20 години насам. За участие в конкурсната програма на 20-ото юбилейно издание на фестивала бяха получени заявки от десетки театри от страната и чужбина, от които бяха селектирани 18 заглавия на трупи от Индия, Италия, Русия, Сърбия, Турция и др. Сред избраните най-добри спектакли за деца се нареди и „Пипи Дългото чорапче” на МДТ „Константин Кисимов”.
С оперетата „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман великотърновските артисти за трети път участваха в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението на крепостта „Царевец” бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страната и гости от над 10 държави. В края на август по покана на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха сред естествения декор на царския дворец и оперетата „Баядерка”. Спектакълът премина под патронажа на кмета и също беше посрещнат с много добре от публиката.
В началото на септември артистите на МДТ успяха да покорят ценителите на изкуството и в Югозападна България, където бяха на четиридневно турне. Те изиграха общо пет спектакъла в Дупница, Разлог, Сандански и Петрич. С мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” театърът участва в първото издание на Фестивала на мюзикъла и оперетата „Петрич 2019”.  За първи път нашият театър излезе на сцена в Дупница, Разлог и Сандански, а публиката наистина ни прие много радушно, сподели Васил Вълчев.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати