Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

От началото на годината Горна Оряховица отново държи първенството по замърсен въздух

  10.01.2020 11:26
От началото на годината Горна Оряховица отново държи първенството по замърсен въздух

Горнооряховската автоматична станция, която следи качеството на въздуха, отново дава най-високи стойности за замърсяване с фини прахови частици. За десет дни от началото на годината само в два дни няма превишаване на допустимите стойности. Чисти дни и то за цялата страна, без нито едно измерено превишение, са били 5 и 6 януари. В останалите дни превишаването се движи между 1,08 до 2,08 пъти и само в два дни Горна Оряховица изпуска водачеството в тази антикласация.

2020 година започва с превишение от 1,08 пъти на 1 януари, когато само Горна Оряховица и Благоевград са в списъка с лош въздух. На 3 януари запрашеността е вече 2 пъти над нормата. На 8 и 9 януари фините прахови частици в горнооряховския въздух са 2,07 пъти над допустимото. Данните са от сайта на МОСВ, който предоставя замерванията на двайсетина автоматични станции в страната.

Не е по-различна информация на сайта https://waqi.info/, който предоставя данни в реално време. Според него сутринта на 10 януари фините прахови частици във въздуха на Горна Оряховица са 118 µg/m3 при допустима норма – 50. По-високи стойности са отчетени само в Русе.

 


Ключови думи
въздух
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати