Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

29 археологически обекти край Дебелец по линията на скоростния път Велико Търново – Русе ще бъдат проучвани

  09.01.2020 16:08
29 археологически обекти край Дебелец по линията на скоростния път Велико Търново – Русе ще бъдат проучвани

При проектирането на скоростния път Велико Търново – Русе, по трасето в района между Дебелец и края на Великотърновска област, са открити 29 археологически обекта. Те са от праисторията до 19-ти век.

Това означава, че преди същинското строителство, те трябва да бъдат проучени. Ще бъдат ангажирани сериозни археологически екипи, които може би още през 2020 г. ще започнат работа. За осъществяването им РИМ – Велико Търново ще се договаря с Археологическия институт. При предварителните обходи не се очертава заради тях да има промяна на трасето, но нищо не се знае, зависи от това какво ще бъде открито.

120 хиляди лева ще иска от държавата

РИМ – Велико Търново за разкопки

през новия археологически сезон

През 2020 г. археолозите от РИМ – Велико Търново ще работят по 4 обекта, за които се чака държавна субсидия. „Ние ще искаме 120 – 130 хиляди лева, отпускат ни половината, но и с тези средства ще продължим разкопките”, коментира директорът на Музея д-р Иван Църов на пресконференция днес.  

Археологът Недко Еленски продължава проучването на праисторическото селище в м. Смърдеш край Джулюница. Най-вероятно тази година ще приключи работата си в  могилата край с. Петко Каравелово Александър Чохаджиев. Д-р Иван Църов е в Никополис ад Иструм, където ще продължи разкриването на югозападния ъгъл на Форумния комплекс, а обектът на Хитко Вачев е средновековната църква с манастир в местността Френкхисар под крепостта Царевец. Там излезе и ранновизантийска базилика, а в неразкритата й част ще бъдат съсредоточени усилията на професора. „Интересно е, че под базиликата е имало някакво тракийско поселение. Но понеже при строителството през следващите векове е доста повредено, засега са открити 2 гроба и някаква сграда”, каза още Иван Църов.

Проф. Хитко Вачев през обходите си през есента е попаднал в района на Самоводене на църква, която е може би част от манастирския комплекс „Света Троица”. Той в миналото е бил в по-ниската част, а не където се намира понастоящем. Вероятно в тази църква ще се проведат спасителни разкопки, като за тях Историческият музей разчита на финансиране от общинския бюджет.

Ана Райковска  


Ключови думи
археологически разкопки обекти 2020 г. 4 обекта
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати