Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Класиката отново е модерна при мъжките имена в Горна Оряховица, творчеството при женските е безгранично

  08.01.2020 16:47
Класиката отново е модерна при мъжките имена в Горна Оряховица, творчеството при женските е безгранично

Модата при мъжките имена за 2019 г. в Горнооряховска община залага на класиката и търсене на царствено и традиционно звучене. Водачите в класирането всъщност са доста изненадващи. Оказва се, че за 2019 г. подчертано най-предпочитаните момчешки имена са били Калоян и Теодор. И вероятно тенденцията ще се запази, защото първите две момченца за новата година също са наречени на третия ни цар от династията на Асеневци. За първи път от доста години Александър отсъства от класацията на най-популярни имена и на практика се среща само два - три пъти в регистрите. За сметка на класики като Димитър, Никола и Николай, Мирослав, Радослав, Георги. Не губи популярност и Мартин, което е любимото мъжко име в Горна Оряховица няколко години подред.

При момичетата разнообразието на имена традиционно е по-голямо. Пък и може би родителите все пак си дават сметка, че имената на синовете им после ще се възпроизведат в презимето на внуците и са по-обрани откъм творчески инвенции при именуването. Но женските отрочета отключват истинския творчески потенциал на младите родители и семействата им. Най-популярни продължават да са обичайните водачи в класацията – Михаела, Виктория, Александра, Габриела, Симона, Никол. Набира популярност в последно време Дария.

Интересните и странни имена най-често са на тези, родени в чужбина. Но и местните родители не се дават и се стремят да разнообразят именника по всякакъв начин. Както казахме, при момчетата приносът е сравнително скромен – Галияно, Райан, Монзер, Ренан, Стийвън, Евън и още някое подобно име не изпъкват на общия фон кой знае колко.

Малките дами могат да се радват на къде, къде повече родителска креативност. Анабел, Франческа, Белла, Асиана, Кая, Хира, Идаира, Златиана, Алекса, Елизабелла са само някои от привличащите погледа имена през годината. Отделно течение, набиращо масовост, са двойните имена. Те вече не са характерни само за деца, чийто един родител е от Западна Европа. Сега вече и местни семейства избират имена като Марина Лина, Шарлет Елизабет, Теа Галиана, Максима-Али, Сара Анн.

Запазва се тенденцията бащиното име да е без наставка –ов или –ова. И това придава още малко модерност в иначе ограниченото разнообразие от лични имена.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
имена мода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати