Петък, 30 Сеп 2022
            
Светски

Именити именици на Ивановден почерпиха в Библиотеката

  07.01.2020 15:58
Именити именици на Ивановден почерпиха в Библиотеката

Богата трапеза подредиха десетина известни именици на Ивановден от Велико Търново в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”. По традиция, която вече има десетилетна история, те почерпиха за здраве, с пожелание за успешна година, а с големия празник се откри официално и културния календар на институцията.

Бившият директор на Библиотеката Иван Александров, директорът на РИМ – Велико Търново Иван Църов, издателят Иван Илийков, Ивелина Караиванова – директор на РД „Архиви”, няколко жени, носещи името Иванка и Ваня – все служителки в Библиотеката и др., бяха благословени от отец Иван, който отслужи водосвет. Всеобщият празник съвпадна с рождения ден на Милена Кръстева - регистратор в Регионалната библиотека, на която свещеникът прочете специална молитва за рожденик.

Ивановден за Иван Александров е много специален ден, който му носи настроение и положителни емоции. Той е кръстен на прадядо си, дядо си  и чичо си по бащина линия. Общинският съветник се явява продължител на родословното дърво и това споделя с умиление, защото предците му са били трудолюбиви и достойни хора. Името Иван, което означава божа благодат, според него винаги носи успех на тези, които го носят. Така се е случило, че първи днес го поздравили все архитекти – известните на цяло Търново Николай Георгиев и Елена Абаджиева. За него това е добра поличба, че през годината ще се гради, а няма да се руши.

А какво е Ивановден за Иван Църов? – „Национален празник, който се отбелязва по указания от държавния протокол начин – т.е. с червено вино, дебели мезета, пита и всички останали атрибути”. Първи го окъпал за имения ден кметът на село Къпиново, негов добър приятел.       

В днешния ден празничната атмосфера допълниха и иконите на художника Александър Филипов, подредени на видно място във фоайето на Библиотеката.

Ана Райковска


Ключови думи
именници Ивановден почерпиха Библиотеката
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати