Петък, 19 Мар 2021
            
Общество

54 обекта за 2,2 милиона лева са заложени в капиталовата програма на Горна Оряховица за 2020 година

  04.01.2020 15:04
54 обекта за 2,2 милиона лева са заложени в капиталовата програма на Горна Оряховица за 2020 година

Проектът за капиталовата програма на Община Горна Оряховица за 2020 г. стартира с 54 обекта за 2 209 668 лева. Финансирането е от няколко източника – целева субсидия за капиталови разходи от републиканския бюджет, собствени средства в делегираните от държавата дейности, целеви средства и средства от продажба на активи. В списъка влизат обекти от всички ключови сфери – здравеопазване, социални дейности, училища и детски градини, култура, пътища и чистота.

Най-големият обект и с най-сериозно финансиране е ремонтът на покрива на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, за който са предвидени 581 хиляди лева.

В сферата на социалните дейности са ремонтите на пенсионерските клубове на Гарата, във Върбица, Първомайци, Горски долен Тръмбеш, както и Дома в Драганово.

Ремонти ще има и в читалищата в Правда и Поликраище. В общинската библиотека предстои ремонт на осветлението и изграждане на пожароизвестителна система.

Инвестициите в пътната инфраструктура ще се усетят най-вече в Долна Оряховица и Драганово. 170 000 лева са заделени за възстановяване на „Райчо Даскалов”, „Черно море”, „Мир” и „Родопи” в Долна Оряховица.  В Драганово ще се вложат 150 000 лева за възстановяване на улиците „Янтра”, „Пирин”, „Цар Освободител” и „Хаджи Димитър”.

Над 140 000 лева са предвидени за довършване на ремонта на „Ангел Кънчев” в Горна Оряховица. По 50 000 лева се отпускат за ремонти на пътя Върбица – Горски долен Тръмбеш и отсечката между Крушето и главния път В. Търново и Русе. Ще продължи подмяната на автобусните спирки в Горна Оряховица и Първомайци. На ул. „Цар Асен” в Горна Оряховица ще бъде изградена подпорна стена. Заложени са средства и за проектиране на ул. „Македония” в общинския център.

Извън този списък са проектите, които ще бъдат изпълнявани със средства от Европейския съюз. През тази година продължава работата по въвеждане на енергийна ефективност при многофамилни жилищни сгради, предоставяне услугите „Приют”, „Топъл обяд”, Патронажна грижа за възрастни  и хора с увреждания. Предстои да започне работа по реконструкцията на НЧ „Братя Грънчарови”. Най-големият проект с външно финансиране е рекултивацията на старото сметище в местността Бабенец.

През 2020 г. Общината ще очаква одобрение на проекти, с които е кандидатствала в края на миналата година – за създаване на кризисен център за хора, жертви на насилие, По-добра паркова - реконструкция и модернизиране на Градската градина, Арт уейв – наследство, култура, традиционни занаяти, Нулеви отпадъци.

Общата рамка на бюджета, чийто проект бе подложен на обсъждане в първите дни на Нова година, е 38 милиона лева. При изработката на годишния финансов план са спазени основни принципи – бюджетът да е балансиран, целевите приходи да се ползват само по предназначение, дългосрочно кредитиране се допуска само за дълготрайни активи, чийто полезен живот е по-дълъг от срока на заема, нови отговорности се поемат само след осигурено кредитиране. Накратко казано опитали сме се да намерим баланса между желаното, необходимото и възможното, обясни финансистът на Община Горна Оряховица Валя Андреева, която представи проекта за бюджет пред обществеността. Предстои разглеждането му в Общинския съвет.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Бюджет 2020 капиталова програма
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати