Събота, 13 Мар 2021
            
Крими

След спецакцията в КАТ е установено, че фалшивите регистрации на камиони трябвало да стигнат до Белгия

  03.01.2020 16:41
След спецакцията в КАТ е установено, че фалшивите регистрации на камиони трябвало да стигнат до Белгия

След проведената специализирана акция във великотърновския Сектор „Пътна полиция“ е установено, че фалшивите регистрации, с които трябвало да се сдобият 15 камиона са били предназначени за возила в белгийския град Гент, съобщи областният прокурор Христо Христов. Машините са на обща стойност 2 милиона евро, от които чрез схемата е трябвало да бъде спестено ДДС-то.
„Вчера в Областната дирекция на МВР е получена информация, че ще бъдат регистрирани 15 товарни автомобила и 15 ремаркета, като същите фиктивно ще бъдат транспортирани до КАТ, автомобилите не са на територията на страната. Първоначално се появяват в КАТ четири камиона с 4 ремаркета, на които е поставена регистрация. Те напускат КАТ, след което номерата са свалени, и им се слагат други регистрации с транзитни номера. Два от тях се връщат в КАТ и отново са им поставени регистрационни табели. След което шофьорите са задържани и е уведомена прокуратурата“, разказа подробности за схемата директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов.
Прокуратурата е образувала досъдебно производство. Освен шофьорите на камионите е задържан и служител на КАТ. Все още обаче няма повдигнати обвинения, защото са изминали по-малко от 24 часа, съобщи областният прокурор Христо Христов.
„Длъжностното лице е нямало право да издаде транзитни номера за превозни средства, които се намират извън страната и това е било ясно за него. Длъжностното лице е знаело, че табелите са за превозни средства в Гент, Белгия“. Освен това за подобна регистрация трябва да се сравни рамата на МПС-то. Това може да се пропусне само ако превозното средство е ново и се регистрира от оторизиран дилър. В момента събираме доказателства, извършват се много дейности. Трябва да се установи по категоричен начин автора на документите с невярно съдържание и кой се е логнал в системата на МВР, за да предостави информация“, обясни още Христо Христов.
Служителят на КАТ, който е допуснал да се извършат нарушенията е един и той е задържан, обясни директорът на „Вътрешна сигурност“ старши комисар Стефчо Банков.
„Длъжностното лице е оказало въздействие на подчинените си да направят по-бърза регистрация като игнорират служебните си задължения по въпросните превозни средства. Тази информация е безспорна и се предоставя на Прокуратурата. Работим по още служители на КАТ, които участват и подпомагат дейността на това длъжностно лице. Дирекция „Вътрешна сигурност“ ще предостави информация на министъра на вътрешните работи допълнителна информация и предложение да бъде извършена допълнителна проверка както на територията на КАТ- Велико Търново, така и на още три структурни звена на „Пътна полиция“ в страната, в които имаме съмнение, че е възможно да се осъществяват такива регистрации“, обяви старши комисар Стефчо Банков. По думите му става въпрос за звена в Централна България.
Оказа се още, че част от регистрационните табели са били предназначени за камиони и ремаркета, които все още не са произведени. Собственикът на българската фирма, която е опитала да регистрира камионите не е задържан, но са предприети всички мерки да предотвратят неговото укриване или напускане на страната.

 


Ключови думи
спецакция КАТ задържан камиони
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати