Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Погребална могила с 19 гроба от римско време откриха археолози край Лясковец

  31.12.2019 10:51
Погребална могила с 19 гроба от римско време откриха археолози край Лясковец

На ценни находки от римско време попаднаха археолози, след като местен бизнесмен започнал да реализира свое инвестиционно намерение в подножието на Петропавловския манастир. Разкопките са осъществени от Калин Чакъров - археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Екипът му попаднал на екзотичните находки в навечерието на Коледа. В края на декември приключили спасителните разкопки на надгробна могила от римската епоха, намираща се в местността Клена край винарското градче. Обектът е в близост до подножието на Пертопалвловския манастир – място, което е благоприятно за човешки живот от незапомнени времена. По време на разкопките са открити 19 гроба, повечето датиращи от III в. сл. Хр. В тях са положени останките на кремирани хора и разнообразни предмети, свързани с покойниците – керамични и стъклени съдове, бронзови монети, златни обеци, храна от животински произход и др. От един от гробовете произхожда рядко срещан керамичен съд – кана с изображение на човешко лице. Стилът на изработката на съда напомня за работилниците на Античния керамичен център край Павликени.
Най-представителен е централният гроб в могилата. Той е със значителни размери от 3 метра дължина и 1,20 метра дълбочина. В него е кремиран виден представител на местното общество. Като гробни дарове и лични принадлежности на починалия са поставени различни ценности – войнишки колан със сребърни апликации, керамични съдове, желязна брадва, бронзова монета и др., обясняват археолозите.
Поне две от находките в гроба имат много висока научна и художествена стойност. Едната е сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие, придружен от неговия помощник. Бижуто, с което покойникът е закопчавал своята дреха е голяма рядкост за българските земи.
Друга екзотична находка е манерка, изработена от щраусово яйце. Тя е извадена на парчета и тепърва ще поднася изненади. След почистването на находката от специалисти по консервация и реставрация, може да се окаже, че по яйцето има и украса с червена боя, позната от други краища на Римската империя, за което има податки на този етап. Манерката е една от най-ценните находки, защото в днешна България подобни съдове се броят на пръстите на едната ръка. Предстои да бъдат почистени, консервирани и реставрирани още редица керамични съдове, открити на парчета в гробовете, с което информацията за обекта ще бъде обогатена значително.
Интересна подробност, свързана с насипването на могилата показва, че в пръстта се срещат следи от клонки на растения и отпечатъци от изтлели черупчести плодове, вероятно орехи. Това е непряко свидетелство за сезона, през който е натрупана могилата. В някои от гробовете са намерени дори и запазени черупки от орехи, съхранили се благодерение на това, че са изгорени във връзка с погребалните ритуали. Случайно или не и до ден днешен на мястото продължават да растат орехови дървета.
Проучваната през 2019 г. надгробна могила е пъврият изследван чрез методите на археологията обект от римската епоха в землището на Лясковец.
Разкопките са породени от частно инвестиционно намерение с възложител Пламен Чеснаров - собственик на фирма „Троя стил“, което засяга целостта на могилата.
За разкопките екипът получи благословията на Община Лясковец. Проучванията са подпомогнати и от директора на Великотърновския музей - д-р Иван Църов, специалисти по консервация и реставрация и археология от същата институция, археолози от Горнооряховския музей и археолози на свободна практика. През 2020 година ще бъдат търсени източници на финансиране, за да бъде изследвана останалата част на могилата, криеща заровени в себе си още множество тайни за обитателите на района на Лясковец през римската епоха.


Ключови думи
погребална могила Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати