Събота, 20 Мар 2021
            
Общество

На работа по празниците. Дежурните на гарата може да посрещнат Нова година, ринейки сняг

  22.12.2019 17:31
На работа по празниците. Дежурните на гарата може да посрещнат Нова година, ринейки сняг

Идват светлите коледни и новогодишни празници и всеки вече е планувал как и с кого да ги отбележи. За много хора обаче решението не зависи от тях и то е предрешено. Просто защото са на работа и са изтеглили „късата клечка” да са дежурни на празника. В групата, която е учудващо голяма, попадат шофьори, сервитьори, хотелиери, работници в непрекъсващи производства, продавачи, лекари... Сред тях са и жп работниците, посрещащи и изпращащи влаковете денонощно. Защото графикът е неизменен и той съвсем не зависи от желанието на дежурните да са с близки и приятели някъде в уютна обстановка.

Малката бригада на великотърновската гара приема работата на Коледа и Нова година съвсем философски и без никаква драма. Дългият стаж и вече преживяното празнуване в работна обстановка са ги настроили, че има ли празник и читави хора покрай теб, няма защо да се окайват за „късмета”, който им се е паднал. Росица Генкова е от Горна Оряховица, но е ръководител движение на гарата във Велико Търново от две години.  Била е стрелочник от 2007 г. и е прекарвала не една и две Коледи с грохота на влаковете. „Вършим си работата, но покрай нея остава време и да се почерпим. На софрата слагаме кой каквото е донесъл. Само дето няма време за отпускане – 10 – 15 минути най-много. Не ми тежи, защото съм си направила сметката кога да празнувам със семейството. Пък и то не ми се сърди, защото празникът, независимо от датата, е тогава, когато всички сме си вкъщи. А на гарата никак не е скучно, най-вече заради непрекъснатото напрежение. И особено, когато падне сняг. Стрелки, перони, около гарата, навсякъде трябва да е изринато. Хващаме лопатите, настройваме апаратите да се чува и излизаме навън. Няма как, трябва да се помага. Зимата си е тежка при нас. И да има виелица, трябва да посрещнеш влака, другото е наказуемо”, споделя жената.

36 години на гара Кръстец е работил Георги Владимиров. И е видял какво ли не. И паднали вагони, и двуметров сняг. Вече е пенсионер от 5 години, но продължава със службата като механик. Млади хора не се хващат, защото заплатите са малки, а отговорността е голяма. Денем, нощем, сняг, дъжд, работата е повече навън. И за тази професия трябва да се учи. Георги е завършил училището „Георги Каблешков” в София, но неговата специалност вече я няма. Поне 5-6 Нови години е посрещал на поста си. А и други празници. На Кръстец, когато били по-голям колектив, си имали и елха, и новогодишна баница, както си му е редът. „И хора сме играли, когато няма влак. Весело беше. Хората празнуват и ние искахме да го усетим празника. Дори и сурвакници си бяхме направили, сурвакали сме хората във влака, а те ни се радваха. Въпреки това не сме се отпускали, не се пили никакъв алкохол. Дори е по-терсене да си на 1 януари на работа, отколкото на Нова година”, смята дългогодишният жепеец. Не съжалява, че си е избрал такава професия, която не му позволява на всеки празник да е със семейството си. Защото и още много хора работят, за да могат другите да се веселят. И той съвсем не е изключение. „Когато всичко е безаварийно, и има пари, винаги ще се намери повод за празнуване”, разсъждава Георги.

На Радка Стоянова, 11 години стрелочник на гарата, се пада да е дежурна тази Нова година. По-миналата също била. Как ще прекара празника? „Ако има сняг, ще поринем. Ако ли не, ще си обходя района, ще си нагласим нещо с колегата за хапване и ще се почерпим. Може и баница с късмети тука да си опечем. Ще нагласим и пуканки, пържолки, и празникът е готов”, смее се Радка. И тя е свикнала да е далеч от семейството, още повече, че 10 години е била на Балкана, на жп прелеза в Трявна. И е работила сама. Може би затова за нея празниците са като всеки друг ден. За повече от 30 години стаж в железницата вече е свикнала. Децата й са големи, даже смята, че по-скоро ще им пречи. Или ще я опънат да готви.

Важно е и за тримата, че в колектива цари настроение и разбирателство. По 12 часа, колкото са смените, изкарват заедно. Зависят един от друг и се подкрепят. А Коледа и Нова година могат да празнуват и като отминат.

Ана Райковска 

 


Ключови думи
дежурни празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати