Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

Днес е зимното слънцестоене, преживяхме най-дългата нощ в годината

  22.12.2019 12:08
Днес е зимното слънцестоене, преживяхме най-дългата нощ в годината

 

 В 4, 19 часа тази сутрин на 22 декември 2019 г. настъпи зимното слънцестоене по българските ширини.  Това астрономическо явление се случва, когато наклона на оста на въртене на Земята спрямо слънцето има най-голяма стойност. Днес официално започва зимата, но дните малко по-малко ще започнат да се удължават.

 Всяка година слънцестоенето се случва два пъти, тъй като орбитата на планетата е наклонена спрямо оста си. Земните полукълба получават преки слънчеви лъчи едно по едно. В тези два момента в годината наблюдаемите точки на изгрев и залез престават да се движат върху линията на хоризонта. Съответстващите им два дни от годината имат екстремална продължителност, максимум при лятното слънцестоене и минимум – при зимното. Астрономически  това съответства на положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера, максимално отдалечени от небесния екватор. В този ден Слънцето пресича 18-ия меридиан и започва постепенно да се движи нагоре по еклиптиката, започвайки своя път към пролетното равноденствие.

По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка - на ширина 23.44 ° на юг, географска ширина, известна като Тропика на Козирога. По същия начин по време на слънцестоенето през юни се определя северната ширина 23,44 °, известна като Тропика на Рака. Зимното слънцестоене се случва мигновенно. Макар че в календара за събитието се отделя цял ден, всъщност Слънцето е над Тропика на Козирога за много кратко.  

Денят на зимното слънцестоене е най-краткият ден (и най-дългата нощ) на годината в съответното полукълбо, но с изключение на полюсите, където единствената нощ на годината продължава шест месеца, а зимното слънцестоене е в средата на полярната нощ.

Зимното слънцестоене настъпва в различните страни в различни дни.  Например, през 2015 г. то настъпи на 22 декември в 03:49 часа по координирано универсално време (7:49 UTC  или GMT). Така че на всяко място на планетата, чието време изостава с повече от 5 часа от стандартното (в България е UTC+2), събитието в настъпило на 21 декември. През 2016, 2017, 2018 г. слънцестоенето настъпви на 21 декември за почти целия свят. Но през 2019 г. то е на 22 декември.

Зимното слънцестоене е времето на най-дългите сенки. Точно сега Слънцето е най-ниската си позиция в небето и сенките на неговите лъчи са най-дълги.  Пълнолуние в деня на зимното слънцестоене се случва много рядко. От 1793 г. пълнолуние по време на зимното слънцестоене се е случвало само 10 пъти. За последен път такова събитие се състоя през 2010 г., и съвпадна с лунното затъмнение. Следващото пълнолуние в зимното слънцестоене се очаква едва през 2094 година.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Зимното слънцестоене се празнува през цялата човешка история. Римляните са празнували Сатурналиите, германските и скандинавските езичници са празнували Юл, славяните - Коледа. Дори Стоунхендж е свързан с лятното слънцестоене. За са привлекат езичниците към тяхната вяра, християните добавят религиозно значение към традиционните празници.

В най-дългата нощ от годината Слънцето се ражда за нов живот.       

 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати